23.8.2010

Syksy vol II


Mun viimepäivien haave on ollut päästä sienimetsään poimimaan tatteja. Sieniretkeä odotellessa (Tuomas lupasi lähteä mukaan, jos löydän mun sienikirjan jostain - onko se teillä Ansku?) joudun tyytymään kaupan sieniin.

Tänään ostin töistä lähtiessä puoli litraa kantarelleja ja puoli litraa herneitä. Paistoin paistinpannulla sipulia ja kynnellisen valkosipulia, sitten lisäsin pilkotun porkkanan, herneitä ja hetken päästä pestyt kantarellit. Lisäsin ihan pikkuisen lorauksen luomukermaa ja suolaa ja pippuria. Sekoitin yhteen rusettipastan kanssa. Iih, en kestä kuinka hyviä sienet on just nyt.
Päivi, miksei olla samassa kaupungissa nyt syksyllä?!
/E

19.8.2010

Voi miten söpöjä ciabattoja!


Maanantaiaamuna heräsin kummalliseen kohinaan, kunnes tajusin, että Kallion ala-asteen piha oli täynnä uusia koululaisia. Kun astuin ulos ovesta, vastaan tuli sellainen kuulas syysaamu, jolloin lähdettiin kouluun uusi reppu selässä.

Oli heti pakko tehdä jotain syksyistä ruokaa.

Paistoin pannulla kotimaisia keltaisia kesäkurpitsoja ja punasipulirenkaita. Maustoin ne chilillä ja mustapippurilla.
Halkaisin ciabatta-leivän ja lirautin sen päälle oliiviöljyä. Sitten halkaisin tomaatin ja hinkkasin puolikkaan tomaatin leivän päälle niin kuin viime kesänä Espanjassa opin tekemään. Levitin leivälle murskattua valkosipulia ja tomaatin siivuja. Lopuksi lisäsin kesäkurpitsa-tomaattiseoksen ja sitten raastoin päälle vähän parmesania ja rouhin mustapippuria myllystä.

Samalla voikin kuunnella Manic Street Preachersien Autumn Songia ja laulaa "So when you hear this autumn song, remember the best times are yet to come".
/E

11.8.2010

Suosikkimme Kakkugalleria


Tämä merkintä piti tehdä jo aiemmin, mutta se unohtui. Marjon Intiaan lähtemisen kunniaksi söimme jokin aika sitten Kakkugallerian herkkuleivoksia (paras tapa syödä niitä on ehdottomasti ostaa useampia ja maistella).

Tätä ei ehkä pitäisi sanoa (kirjoittaa) ääneen, mutta Kakkugalleria järjestää All you can eat -sunnuntaita: kun maksaa 11 euroa, saa teen/kahvin ja syödä niin paljon leivoksia kuin jaksaa. Ei paha hinta, kun Helsingin keskustassa saa maksaa saman summan melkein mistä tahansa palasta kakkua ja kahvista. Ja Kakkugallerian leivokset on oikeasti ihan parhaita!

/E

9.8.2010

Olen suuri pitsavertailu!

(Otsikko kuuluu lausua Mulan-elokuvan "Olen suuri kivilohikäärme"-lausahduksen nuotilla.)

Tämä testi on toteutettu jo viikkoja sitten Emmin ja Vipen kanssa. Oikea aika julkistaa tulokset on kuitenkin vasta nyt, kun ulkona riehuu sade ja pitää syödä pakastin tyhjäksi marjapakasteita varten. Vertailussa kolme kasvispakastepitsaa.

1.Pirkka Kiviuunipizza Välimeren kasvikset

+Hyvänmakuinen pohja
+Houkutteleva pakkaus

-Pitsa ei vastannut paketin kuvaa
-Täytteet oli tylsiä pakastevihanneksia


2. Dr. Oetker Ristorante Pizza Spinaci

+Eka ajatus: nam!
+Kolmelle jaettuna katosi nopeasti pelliltä
+Hauskaa syötävää, kun kaikilla jää pinaattia hampaisiin

-Maistuu pinaatilta ja muovilta (ei hyvä!), juusto voisi maistua voimakkaammin
-Tulee vähän mieleen kalanruoka (ei hyvä!)
-Tylsä pohja
-Ei tekisi mieli syödä yksin kokonaista pitsaa, jossa ei mitään muuta kuin pinaattia

3. Pirkka Kiviuunipizza Vuohenjuusto

+Nam vuohenjuustoa!
+Paprikan tilalla olisi voinut olla tomaattia, sopisi paremmin vuohenjuuston kanssa

-Kuivaa, olisi saanut olla mehukkaampi
-Tekee mieli jättää reunat syömättä
-Todella ankean näköinen kypsentämättömänä
-Melko ankean näköinen myös kypsennettynä

A&E&V

8.8.2010

Saisiko olla pallo parmesaanijätskiä?


Kesän mielenkiintoisin (ja ehkä parhain) jätskikokemus tapahtui Forssassa. Käytiin lauantaina pienessä kahvilassa, joka teki itse omat jäätelönsä. Kolmen pallon annoksen hinta oli 2,50 euroa!

Valitsin maut "purkka", "päärynä-parmesaani" ja suklaa (tylsä, mutta jotain tasapainoa pitää olla). Tuomas söi muun muassa pallon munalikööriä. (Jos joku kaipaa jätskipaikasta tarkempia koordinaatteja, voin kysyä Hetalta. Paikka on hotelli Maakunnan naapurissa.)

Jätskeistä tuli mieleen muutaman viikon takainen Hesarin juttu Tampereen jäätelötehtaasta. Siinä kerrottiin, kuinka jäätelömestari Harri Laine opiskelee italialaisessa jäätelöyliopistossa. Tosi mielenkiintoista tuo makujen yhdisteleminen; kuinka paljon parmesaania tai cavaa jäätelöön voi sekoittaa, ettei mausta tule ällöä?
/E

1.8.2010

Kantarelleja, viinimarjoja ja Raamattukerho



Railakas viikonloppu loppui mukavasti, kun AA:t kokoontui (Asko ja Anni tuli kylään meille). Valkkaria oli jäänyt eilisillasta, joten tehtiin kantarellirisottoa (NAM!). Se yhdisteltiin muutamien ohjeiden ja kaapin sisällön perusteella (vinkkejä esim. täältä).

Jälkkäriksi syötiin vielä viinimarjapiirakka, kun Anni toi tuliaisina itse poimimiaan marjoja. Piirakkaa syödessä luettiin Raamattua ja keskusteltiin muun muassa
- Raamatun epäluotettavasta kertojasta
- huomattiin, että Raamatussa on ruokaohjeitakin.
Sitten Tuomas löi Askoa Raamatulla sormille ja Emmi söi kolme (!) palaa piirakkaa. Ja juotiin sentään kukin vain puolikas lasi valkoviiniä.



/E

Meidän mustikkapiirakkailta


"Niin hyvä piirakka, että vaniljajäätelö ei tehnyt siitä parempaa", kommentoi T., mustikka-piirakkaintoilija.
Ohje Oliviasta, lisään sen myöhemmin.

Into tämän piirakan tekemiseen tuli elokuvasta My Blueberry Nights, joka me katottiin edellisenä päivänä telkkarista. Hauskaa oli se, että Anni oli kans kattonut elokuvan ja himoinnut mustikkapiirakkaa.
/ E

Paras kakku ikinä




Elokuu jo ehti vaihtua, kun sain vihdoin nämä synttäripäivän herkkukakut laitettua tänne. Oo, tämä mansikkakakku oli ehkä paras kakku, jonka oon koskaan tehnyt!

Ohjeet on repäisty joskus Glorian Ruoasta ja viinistä.

Appelsiinihillolla täytetty chili-suklaakakku

Pohja:

200 g vaaleaa leivontasuklaata (Fazer Block)
200 g voita
3 kananmunaa
2 1/2 dl kidesokeria
4 dl erikoisvehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl kuivattuja chilihiutaleita
(voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun)

Täyte:1 1/2 dl appelsiinihilloa

Pehmeä suklaakuorrutus:200 g vaaleaa leivontamaitosuklaata (Fazer Block)
1 dl kuohukermaa
1 purkki (200g) ranskankermaa


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Valmista pohja: sulata paloiteltu suklaa ja voi vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman. Erota kananmunankeltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Pese ja kuivaa vatkaimet, ja vatkaa valkuaiset omassa kulhossaan.
Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita suklaa-voisula sokeri-keltuaisvaahtoon. Lisää kuivat aineet, sekoita tasaiseksi. Kääntele valkuiaisvaahto lopuksi taikinaan kevyesti nostellen.
Voitele vuoka ja jauhota korppujauhoilla. Paista noin 40 min (kunnes ei enää tartu tikkuun). Anna seistä hetki ja irrota vuoasta jäähtymään.
Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Levitä appelsiinihilloa levyjen väliin. Anna vetäytyä tuorekelmuun käärittynä, kevyen painon alla jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.
Valmista kuorrutus. Sulata paloiteltu suklaa ja kerma vesihauteessa. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hyvin. Sekoita ranskankerma mukaan. Levitä suklaakuorrutus kakun päälle ja reunoille. Kuorrutukseen saa jäädä aaltomaisia kuvioita. Siirrä hetkeksi viileään, jotta kuorrutus asettuu (se ei kovetu, vaan pysyy pehmeänä viileässäkin).

Mansikka-jogurttipiirakka ilman uunia

Keksipohja:

150 g kanelikeksejä (esim. LU Bastogne) tai kaurakeksejä
1 dl karamellirouhetta (Fazer Wiener Nougat Crush)
75 g voita

Jogurttitäyte:2 prk (200g) kreikkalaista jogurttia (rasvaa 10%, esim. Fage total)
1 prk (200g) kevyttuorejuustoa (rasvaa 13%)
2-3 rkl juoksevaa hunajaa
2 liivatelehteä
2 rkl limettimehua

Lisäksi:mansikoita
(juoksevaa hunajaa)


Valmista ensin keksipohja. Rouhi keksit monitoimikoneessa tai laittamalla ne muovipussiin ja painamalla päältä kaulimella. Sulata voi kattilassa. Lisää keksi- ja karkkirouhe voisulaan.
Vuoraa kakkuvuoan pohja leivinpaperilla, painele keksi-voiseos tiiviisti pohjalle. Nosta jääkaappiin noin tunniksi.
Tee jogurttitäyte: Yhdistä jogurtti, tuorejuusto ja hunaja. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna limettimehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liota ne limettimehuun. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja sekoita se täytteeseen.
Levitä täyte keksipohjalle. Anna piirakan hyytyä peitettynä viileässä pari tuntia. Koristele viipaloiduilla mansikoilla. Halutessasi valuta pälle juoksevaa hunajaa. Tarjoile heti.

Huom! Valmiit karamellirouheet löytyvät kaupasta yleensä muiden leivontatarvikkeiden tavoin mausteosastolta. Jos rouhetta ei löydy, pohjan voi valmistaa pelkistä kekseistä (200 g).
/E