31.5.2011

Kerran kävin ravintolassa naapurikadulla


Olin unohtanut kirjoittaa suosikkipäivästäni eli Ravintolapäivästä (21.5.). Se oli jokaisen ruoanrakastajan unelmapäivä: kaupunki täynnä ihmisten kotiravintoloita!

Me käytiin syömässä soppaa (3e) ja skumppaa (1e) Torkkelimäellä ihanassa takapihapuutarhassa, missä saatiin myös esitelmä talon sotahistoriasta. Torkkelinmäen toisessa pihassa herkuteltiin kakulla niin, että paloja käytiin jopa santsaamassa. Illalla jonotettiin vielä Kotkankadun Yösnägärille (sieltä on tämä Kaisan ottama kuvakin). Kasvishodari itsetehtyine cuacamoleineen maistui skumpan ja valkoviinin jälkeen ihan tosi hyvältä. Ja jonossa tarjottiin vaahtokarkkeja.

Elokuussa uusiksi? Toivottavasti.
/E

23.5.2011

Food is Art vauhdissa taas loppuviikosta

Oletteko huomanneet tän? Ravintolatempauksia aiemminkin Tampereella järjestänyt Food is Art pyörittää Kauppahallissa maistelukierrosta. 10 eurolla voi lunastaa pääsylipun, jolla saa kerätä Kauppahallin rasteilta 7 ruokalajin maistelumenun. Lipukkeet voi ilmeisesti käyttää kerralla tai ripotellen torstain, perjantain ja lauantain aikana.

Menu näyttää tältä:
1. uusia perunoita, silliä
2. lohta, aasiaslawta, gyozaa
3. tomaattia, vuohenjuustoa tai kurkkua, omenaa
4. porsaan lapaa, kukkakaalia, tomaattia
5. juustoa, viherherukkaa
6. suklaata, raparperia, tomaattia
7. kahvi
(8. kukka)

/A

18.5.2011

Salaisen nokkospaikan tunnusmerkit



Käytiin T:n kanssa iltapyöräretkellä tsekkaamassa Helsingin nokkospaikat. Poimittiin pussiin niitä vähän ja tehtiin iltakeitto mummun ohjeella.


Tarkoitus on mennä viikonloppuna metsään vielä uudelleen Hennan kanssa. Jospa sitten saisi kerättyä sen verran, että voisi kuivatakin osan.



Mummun nokkoskeitto

5 dl vettä
5 dl kevytmaitoa
4 dl nokkosenlehtiä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
3 rkl voita tai margariinia
suolaa
muskottipähkinää



1. Huuhdo nokkosenlehdet ja kiehauta vedessä. Siivilöi ja ota liemi talteen.
2. Pilko lehdet silpuksi.
3. Sekoita maito ja jauhot, kaada keitinliemeen sekoittaen. Keitä 10 minuuttia.
4. Lisää nokkoset ja mausteet. Kuumenna. Mausta vielä kermalla ja voilla.
5. Koostumuksen täydensi pyöräytys blenderissä, keitosta tuli kivan kuohkeaa. Mutta tätä kohtaa ei ollut mummun ohjeessa!

Tarjoa keitetyn kananmunan kanssa.

/E

No nyt ei mennyt ihan putkeen

Joskus tekis, toisinaan sitten taas ei. Ja silloin kannattais jättää ihan kokonaan tekemättä. Kuvissa aamupalasmoothie ja raejuustoleipä.

A&E

15.5.2011

Kärsimyskakku ja muita euroviisuherkkuja




Eiliselle sattui sopivasti kaksi juhlaa: euroviisut ja Anne-ystävän synttärit. Juhlittiin niitä meillä ja täytyy kehaista, että T valmisti erinomaisen herkullisen kakun ja minä tein tosi hyvää salaattia! Passionhedelmäkakku oli kiva makusekoitis, kun passionhedelmät toivat kakkuun kivaa kirpsakkuutta. Mutta kuten täytteistä (juustoa, ranskankermaa..) voi todeta, tämä(kään) ei ole mikään laihduttajien kakku (jos nyt mikään on). Suloiset macaronet toi Reeta Kauppahallista.



Ohjeet löysin kirjasta nimeltä Makunautintoja kasviksista (loistava kasviskeittokirja).



Vihreä artisokkasalaatti

500 g uusia perunoita
150 g vihreitä papuja
5-6 artisokansydäntä
1 omena
1 pieni punasipuli
2 dl valkoisia tölkkipapuja
2 rkl kapriksia
3 rkl saksanpähkinää (jätin pois allergiasyistä)
1 dl tuoreyrttejä (timjamia/persiljaa)
sormisuolaa, valkopippuria


+ Sinappikastike salaatille

1 1/2 rkl dijonsinappia
1 tl juoksevaa hunajaa
2 rkl omenasiiderietikkaaa (käytin omenaviinietikkaa)
2 rkl kylmää vettä
1 dl rapsiöljyä


1) Kiehauta pestyt, pilkotut perunat.
2) Puhdista vahapavut, kaada kiehuvaan veteen ja ryöppää pari minuuttia. Huuhdo kylmällä vedellä. (Valkoiset tölkkipavut käskettin keittää, mutta en kyllä tiedä, miksi).
3) Lohko artisokat ja omena, leikkaa sipulit suikaleiksi. Sekoita suuressa vadissa ja lisää ainekset & sekoita.
4) Sekoita kastikeainekset, lisää öljy tipottain, koko ajan vatkaten. Mausta suolalla ja pippurilla. Valele salaatille.


Passionhedelmäjuustokakku

Pohja
300 g amerikkalaisia suklaapikkuleipiä
100 g voita


Täyte
3 munaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl rahkaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna, 1 rkl mehua
1/2 tl suolaa


Päällinen
vaniljatanko
4 dl ranskankermaa
1 rkl tomusokeria
5 passionhedelmää
2-3 rkl juoksevaa hunajaa


1) Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Murskaa keksit tehosekottimessa, sekoita sulatettu voi muruihin. Painele massa vuokaan lusikan pohjaa apuna käyttäen. Paista 10 minuuttia, nosta jäähtymään.


2) Vähennä uunin lämpöä 150 asteeseen. Yhdistä kulhossa muna, tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa seos kuohkeaksi (noin 5 minuuttia). Mausta vaniljalla, sitruunalla ja suolalla. Kaada se vuokaan esikypsennetylle pohjalle ja paista noin 45 minuuttia. Irrota torttu vuoasta jäähtyneenä, käytä pientä veistä apuna. Säilytä kylmässä tarjoiluun saakka.

3) Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaaputa siemenet irti veitsellä. Mittaa kulhoon ranskankerma, tomusokeri ja vanilja. Vatkaa kuohkeaksi. Levitä täytteen pinnalle.

4) Halkaise passiohedelmät ja koverra hedelmäliha siemenineen kuppiin. Sekoita hunaja joukkoon. Lusikoi tortun päälle.

/E

11.5.2011

Puutarha on taas auki!



Helsingin Kalliossa sijaitseva ihanan outo kahvila Villipuutarha on avannut ovensa taas putkirikon jälkeen. Käytiin siellä A:n kanssa syömässä tapassalaatit. Varis katsoi vierestä kateellisena.

Villipuutarhassa on brunssikin lauantaisin, mutta sieltä kannattaa varata paikka jo etukäteen.
/E

Elämäni ensimmäinen hollandaisekastike



Meidän lähiravintolassa on käynnissä parsaviikot. Jotta ei liian helpolla pääsisi, ostin parsaa kaupasta kotiin. Elämän ensimmäisestä hollandaisekastikkeesta tuli yllättävän hyvää, vaikkakin se joutui hetken odottamaan, että perunat kypsyisivät. Parsan, hollandaisen ja perunoiden lisäksi paistoin ahvenfileitä (suolaa, pippuria & sitruunamehua). "Perusmakuja, mutta ihan tosi hyvää", kommentoi maistaja.

Hollandaisekastike (ohje HS.fi)

1/2 dl vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl rouhittuja valkopippureita
4 keltuaista
250 g voita (laitoin vähän vähemmän)
1/2 sitruunan mehu
suolaa

1.Mittaa kattilaan vesi, valkoviinietikka ja pippurit. Keitä, kunnes neste on haihtunut puoleen. Anna jäähtyä.

2.Laita keltuaiset ja neste teräskulhoon kiehuvan vesikattilan päälle. Sekoita keltuaisia ja nestettä, kunnes seos sakenee selvästi. Ota astia vesihauteesta.

3.Vatkaa joukkoon pehmeä voi vähän kerrallaan. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoa heti keitettyjen parsojen kera.
/E

Ihan kuin silloin joskus


Oltiin viikonloppuna T:n vanhempien mökillä Ylöjärvellä. Ostettiin saunajuomaksi espanjalaista limsaa ja sen jälkeen suussa maistui samalta kuin joskus pienenä Teneriffalla: mandariini, johon sekoittuu uima-altaan kloori ja helle.
/E

4.5.2011

Vappusima aikuisten makuun


T:n vappusima oli tänä vuonna oikein erinomaista. Se keräsi kommentteja, kuten "Ei yhtään hiivamaista" ja "Täähän on tällaista aikuisten makuun sopivaa".

Myös vappupäivän brunssi Tampereen Tohlopissa oli aivan ihana! Välimerellisen brunssin äärellä ei tarvinut välittää räntäsateesta (!).


/E

2.5.2011

Kuopion herkkuhelmi


Tämä päivitys tulee vähän jälkijunassa, kun olin viime viikon hirveän kiireinen. Mutta aihe on sitäkin tärkeämpi: hehkuttaa ulkohelsinkiläistä, ihanaa ravintolaa: Kuopion Mustaa lammasta.
Me juhlittiin kiirastorstaina vuosipäivää, ja saatiin kuopiolaistuttavilta vinkkinä tämän ravintolan nimi. Ja oi joi! Jotain kertoo se, että jokaisen lajikkeen jälkeen oli pakko kaapia lautanen leipäpalalla puhtaaksi.

Minä heittäydyin kokeilevaksi ja tilasin pääruoaksi lihaa: pääsiäisen kunniaksi lammasta. Vähän jännitti - mutta kokemus oli todella positiivinen, sillä lammas oli aivan tosi hyvää! Lihan tilaamiseen syynä oli se, että kasvissyöjien pääruoka olisi ollut tomaattipasta. Mun mielestä tomaattipasta kuulostaa todella tylsältä! Se on ruokaa, jota syön muutenkin ihan liikaa. Olisin tietty voinut syödä kalaa, mutta päätin nyt kerrankin irroitella ja kokeilla rikkoa vähän omia rajojani. Se kannatti!

Tilana ravintola on mielenkiintoinen, sillä se sijaitsee vanhassa olutkellarissa. Plussana se, että T:n iPhone ei toiminut holvissa - sain kerrankin keskittyä pelkkään syömiseen ilman puhelimen räpläystä ja Foursquarea päivittämistä.
/E