29.8.2011

Sieniaika alkaa N-Y-T



Eilen katsottiin huonoa tosi-tv:tä ja syötiin kunnon syksyruokaa: tattirisottoa, kvinoa-suppilovahvero-kaalikääryleitä ja mustikkapiirakkaa Olivian loisto-ohjeella. Etenkin kaalikääryleet maistui tosi hyviltä. Eikä niiden valmistaminenkaan ollut työlästä, kun oli paljon kokkeja.
Tatit, suppikset ja mustikat oli E:n ja T:n Nuuksion-tuliaisia. Oi! Uudestaan sienimetsään ja pian!

Kvinoa-sienikaalikääryleet
(5/6:lle)

1 valkokaali
1 dl kvinoaa
2 dl vettä
1 pieni sipuli
100 g sieniä (käytettiin suppiksia, ohjeessa siitakesieniä)
2 rkl voita
3 rkl hienonnettua kirveliä (ei ollut kaupassa)
3 rkl hienonnettua persijaa
1 dl raastettua parmesania
1 tl suolaa
1 tl suolaa


Vuokaan:
3 rkl voita
2 rkl siirappia
1 dl kuivaa valkkaria


1) Koverra kaalista kantaa pois. Keitä isossa kattilassa suolatussa vedessä kanta ylöspäin. Kun uloimmat lehdet muuttuvat reunoilta tummemmiksi ja taipuileviksi, ota lehdet kattilasta, aseta valumaan pyyhkeen päälle. Jatka keittämistä, irrottele lehtiä kunnes kaikki kämmentä suuremmat lehdet on irrotettu.

2) Nosta jäljelle jäänyt kaalinippu kattilasta ja silppua se. Tarvit noin 5 dl.

3) Kiehauta kvinoa kattilassa, suolatussa vedessä. Keitä 15 minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli. Leikkaa sienet pieneksi silpuksi.

4) Kuumenna voi pannulla, lisää sienet, sipuli ja kaali. Paista 5 minuuttia. Sekoita joukkoon kvinoa, yrtit ja parmesan. Mausta suolalla.

5) Levitä kaalit leikkuulaudalle. Nosta keskelle ruokalusikallinen täytettä. Käännä lehden reunat sivuilta täytteen päälle ja kääräise tiukaksi rullaksi.

6) Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mittaa uunivuokaan voi ja siirappi, lämmitä uunissa kunnes voi sulaa. Lisää valkoviini ja lado vuokaan kääryleet. Paista noin tunti ja valuta välillä paistoliemellä (noin 4-5 kertaa).

Mutta sehän on kesäkurpitsa!

Kesäkurpitsa on hassu raaka-aine. Se on monen (kasvis)ruoan perustäytettä, mutta sinänsä aika hajutonta ja mautonta. Nyt omistettiin kerrankin kesäkurpitsalle kokonainen ilta ja tehtiin kesäkurpitsasämpylöitä ja kesäkurpitsakeittoa. Kiitos Iidan äidille oman kasvimaan kurpitsoista, jee!




Kesäkurpitsasämpylät
(HS:n ohjeella)

5 dl vettä
50 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1/2 dl öljyä
2 dl raastettua kesäkurpitsaa
3 dl vehnäjauhoja
noin 7 dl sämpyläjauhoja

Liota hiiva lämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, siirappi, öljy ja kurpitsaraaste. Alusta taikina jauhoilla pehmeäksi, anna kohota. Leivo sämpyt ja nostata ne. Voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 12-15 minuuttia.
/E&A&M

22.8.2011

Herkkuja kadulla

Voi ihanuus. Ravintolapäivä on paras tapahtuma, mikä on aikoihin kehitetty. Ja erityisen hienoa on se, että tällainen (hieman anarkistinen) pop-up-systeemi toimii meillä, kuuliaisessa Suomessa. Söin eilen kaikenlaisia herkkuja - gulassikeittoa (kotikadulla), punajuuritsatsikia, lime-mustaherukka tryffeleitä ja vegaanisia kakkuja. NAM.






Mutta yksi pelko tuli nyt, kun kuulin, että seuraava Ravintolapäivä järjestetään jo 19. marraskuuta. Ei kai tapahtuma ala olla jo liian usein? Toivottavasti tästä ei tule sellainen rutiinipäivä, joka ei enää jaksa kiinnostaa ketään. Itse ainakin odotin koko kesän kuola valuen seuraavaa Ravintolapäivää. Jokainen ruoanlaitosta kiinnostunut tietää, että parasta on se, kun hyvää joutuu hetken odottaa.

Tosin tänä vuonna jonot olivat pitkät (jopa tunnin jonotus) moneen paikkaan, ja se välillä harmitti. Voiko valittaa sellaisesta, mitä tavalliset ihmiset järjestävät omasta vapaasta tahdostaan? En tiedä. Mutta silti olisi kiva, jos hinnat olisivat valmiina ja jonossa odottaville tiedotettaisiin, jos ruoka pian loppuu.
/E

Paras lahja ever



Sellainen oli SUOLAINEN KAKKU, jonka serkku teki tälle suolaisen ystävälle. Lisää tällaisia, kiitos!
/E

5.8.2011

Kesäpyttipannu



Pyttipannusta sanottua: "Freesimpää kuin tavallinen pyttäri", "kivat makuyhdistelmät", "tää piparjuurikerma on ihan tosi hyvää, vähän niinkuin wasabia".

Kanttarelli-juurespyttipannu

8 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
1 pieni kesäkurpitsa
1 omena
4-5 salottisipulia
8 dl kanttarelelleja
voita + rapsiöljyä paistamiseen
tuoreyrttejä (rosmariinia / timjamia)
suolaa, valkopippuria


Piparjuurikerma

2 dl ranskankermaa
2 tl dijon-sinappia
2 rkl piparjuuriraastetta


1) Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2) Kuori ja pilko kasvikset. Perkaa sienet. (Me myös keitettiin perunat).
3) Paista kasvikset voissa ja öljyssä, mielellään pieni määrä kerrallaan. Kumoa paistetut uunivuokaan. Ruskista myös kanttarellit kevyesti. Lisää lopussa omena.
4) Ripottele päälle yrttejä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 15 minuuttia.

Alkuperäinen ohje on kirjasta Makunautintoja kasviksista. Ohjeessa oli palsternakan tilalla juuripersiljaa ja juuriselleriä.



A&E

4.8.2011

Kuva-arvoitus: Mikä saa nämä herkkusuut pyöräilemään 5,8 kilometria suuntaansa kahdesti viikossa?


















No tietty Ullanlinnaan avattu Sushi'N'roll. Viihtyisä terassi, ystävällinen henkilökunta ja loistava nettipalvelu, josta voi tilata take away -annoksia niin, että voi itse valita, mihin aikaan ne on valmiita. Ja se sushi on ihan sairaan hyvää.

/A&E

Kaks mummoa meni mustikkaan..



Ihan ensimmäiseksi pakko puolustautua: en ole näin luonnosta vieraantunut ja tiedän, ettei kuvissa ole mustikoita. Kuvat on muutaman viikon takaa, kun pakastettiin Tn kanssa mansikoita.

Mulla on projekti: Yritän saada blogin toisen pitäjän mustikkametsään. Luulen, että olis jo A:nkin aika päästä eroon lapsuuden traumoistaan. Metsässä on oikeasti tosi kivaa!

Hesarissa sanottiin pari päivää sitten, että nyt olisi aika poimia ennen kuin mustikat on jo ylikypsiä. Metsään siis.
/E

Syökäähän ihmiset jätskiä





Vaikka Senaatintorin lähellä Ciao! Caffessa. /E&A