9.11.2011

Ruoka, jota tekee mieli uudelleen jo seuraavana päivänä. Tai oikeastaan saman tien, kun lopettaa syömisen.

Eilen me tehtiin A:n ja M:n kanssa perulaista ruokaa (ohjeet perulaisruokakurssilta, jolla E kävi). Ihan ÄLYTTÖMÄN hyvää!
Sitä paitsi tuntuu, että perulaisruoka on tekemässä läpimurtoa - miettikää vaikka superfoodeja, kuten macaa tai inkamarjoja.


Papusalaatti keräsi kommentteja, kuten "Mä alan tehdä tätä joka viikko" / "Onko tää vegaanista? Sopii hyvin oluen kanssa." / "Teen tätä jo huomenna uudelleen, laita ohje blogiin."


Jos annos näyttää pieneltä, syyttäkää jättimäistä lautasta. Tätä santsattiin. Monta kertaa.



Papusalaatti on nerokas ruoka, koska
a) Se on ravitsevaa ja terveellistä. Me mietittiin, että tätä pitäis tehdä silloin tällöin iso satsi jääkaappiin ja syödä viikon aikana lisukkeena.
b) Se on halpaa kuin mikä - etenkin jos ostaa pavut vaikka jostain etnokaupasta isossa pussissa.
c) Maku vain paranee seuraavana päivänä, kun salaatti mehustuu.

Ensalada de frejoles (papusalaatti)
(6-8:lle)

200 g liotettuja härkäpapuja
200g mustasilmäpapuja
200g ruskeapapuja
2 tomaattia pilkottuna
1 pun paprika pilkottuna
1 vihr paprika pilkottuna
1 hienonnettu punasipuli


Kastike
1 dl oliiviöljyä
4-5 rkl punaviinietikkaa
1/2 dl yrttejä (persiljaa, korianteria, rakuunaa)
2 rkl dijon-sinappia
suolaa ja mustapippuria


Liota härkäpavut runsaassa vedessä 12 tuntia ja kuori (huom. suomalaiset käyttäytyvät eri tavalla, tsekkaa pussin kyljestä). Kiehauta vesi, lisää suola ja pavut, keitä 10 min. Valuta.

Liota mustasilmä- ja ruskeapavut runsaassa vedessä 12 tuntia, keitä suolavedessä tunti. Valuta.

Sekoita kastikeainekset keskenään. Lisää pavut ja kasvikset kulhoon, sekoita kastike joukkoon ja sekoita.


Kvinoa Atamalada
kvinoa"risotto"
(6-8:lle)

400 g kvinoaa
reilu loraus oliiviöljyä
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulia murskattuna
1 chilipalko
1 tl oreganoa
1 dl persijasilppua
suolaa, mustapippuria
2-3 dl sokeroimatonta (!) kondensoitua maitoa
200 g fetaa/mietoa vuohenjuustoa murennettuna


Pese kvinoa kylmässä vedessä, valuta ja keitä. Paista sipuleita ja valkosipuleita, chiliä, oreganoa, persiljaa miedolla lämmöllä. Lisää keitetty kvinoa, tiivistemaito ja juusto. Keitä vielä pari minuuttia.

Huom! Kannattaa tosiaan tsekata, että kondensoitu maito ei ole makeaa - sitä on olemassa molempia. Kondensoitua maitoa saa nykyään jo isoimmista ruokakaupoista, mutta itse kävin ostamassa Eesti-kaupasta Kolmannelta linjalta. Kannattaa myös maustaa ruoat kunnolla - jos maku ei tunnu olevan oikea, lisää persiljaa, suolaa tms.

3.11.2011

Uusmummot


Leivottiin korvapuusteja. Kuinka noloa myöntää, ettei kumpikaan oltu tehty ikinä aiemmin. Ja sentään kyseessä kansallisleivonnainen! Puustit levisivät jättimäisiksi ja lisäksi toinen pellillinen paloi. Niistä ei sentään laiteta kuvaa.
/E&A