26.2.2012

Klassikkojen jäljillä


Repäisin joskus Gloriasta talteen Modernien mokkapalojen ohjeen. Kuten joskus ollaan fiilisteltykin, mokkapalat ovat kyllä siitä harvinainen klassikko, että se oli lapsuuden synttärien klassikko ja maistuu hyvältä vieläkin. Hesarissa kerrottiin jokunen kuukausi sitten, että Suomen googlatuin resepti on itse asiassa mikäpä muukaan kuin mokkapalat*!

Näitä herkkuja syödessä päästiin oleellisten kysymysten äärelle. Eli puhuttiin muun muassa siitä, mikä vika on perusmokkapaloissa ja miksi pitäisi tehdä yksinkertaisista asioista hankalia. (Yksi syy voi olla se, että saa luvan ostaa pari levyä suklaata). Mutta hyviä tuli näistäkin, nyt koko pelti on tyhjä.

Modernit mokkapalat

100 g valkosuklaata
3 1/2 dl vaaleaa muscovadosokeria (me käytettiin ruokosokeria)
4 munaa
2 dl kuohukermaa
150 g sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria


Kuorrutus:
100 g tummaa suklaata
2 rkl voita
1 dl kuohukermaa
2 tl pikaespressojauhetta
(me käytettiin vähän tomusokeria, kun kuorrute jäi löysäksi)


1) Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2) Rouhi valkosuklaa, sekoita eri jauhojen kanssa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisä vuorotellen joukkoon kermaa, voisulaa ja jauhoseosta.
3) Kaada uunipellille. Kypsennä 15-20 min. Anna jäähtyä.
4) Tee kuorrutus. Rouhi suklaa ja sulata kerman ja voin kanssa vesihauteessa tai varovasti mikrossa, noin 10 sekunnin sykäyksin seosta välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon espressojauhe. Anna jäähtyä. Kun seos on jähmettynyt vähän, levitä kakun pinnalle. Koristele halutessasi nonparelleilla.


* Oon muuten joskus maistanut tällä Suomen googlatuimmalla reseptillä tehtyjä mokkapaloja ja ne oli oikein perinteisen hyviä ja maistuvia!

Vihreän helmikuun avokadopasta





Keskellä talvea kaipaa jotain vihreää. Vipe oli kylässä ja tehtiin alkupaloiksi saaristolaisleipiä graavisavulohella, sipulilla ja Philadelphia-juustolla. Pääruoaksi tehtiin vihreää pastaa, sen onnistuminen jännitti. Hyvää tuli. Itse asiassa aikamoista lohturuokaa, sopivan kermainen rakenne.

Avokado-jokirapupasta

400 g jokirapuja
2 dl créme fraichea
2 dl valkoviiniä
2 isoa kypsää avocadoa
2 salottisipulia
1/2 - 1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
parmesania

suolaa ja pippuria
sokeria 
tilkka kasvisfondia
pinaattitagliatellea

Laita runsaasti suolattu vesi kiehumaan.

Pilko salottisipuli ja pehmennä oliiviöljyssä pannulla.  Lisää joukkoon avokado. Kun se on pehmentynyt, kaada joukkoon valkoviini. Anna alkoholin haihtua ja lisää sitruunamehu sekä créme fraiche.

Mausta pippurilla ja suolalla. Pienennä lämpöä.

Kun pasta on al dente, lisää katkaravut kastikkeeseen, sekoita ja nosta kuuma pasta kastikkeen joukkoon. Sekoita pasta ja kastike. Raasta päälle parmesania.