28.11.2012

Helppo rosmariinipasta




Onko muillakin kaapissa aina kuusi avattua lasagnelevypakettia? Niitä tulee aina ostettua varmuuden vuoksi, eikä ne kulu millään pois. Tämän (ensimmäisen maailman) ongelman ratkaisemiseksi on tässä keittiössä tehty viime aikoina monta kertaa lasagnelevypastaa. Tarkoittaa siis, että levyt keitetään ja leikataan kypsinä nauhapastamaisiksi suikaleiksi.

Rosmariinipasta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tuoretta rosmariinia
2 dl ruoka/kuohukermaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl soijaa
2 tl hunajaa
mustapippuria ja suolaa

10 kpl lasagnelevyjä tai tagliatelle-pastaa.

Laita pastavesi kiehumaan. Silppua sipuli ja kuullota pehmeäksi oliiviöljyssä. Lisää pieneksi leikatut valkosipulit ja rosmariinin oksat. 

Lisää runsaasti suolaa kiehuvaan veteen ja laita pasta kiehumaan. Lisää viinietikka, soija, hunaja ja mausteet sekä kerma.
Nostele kypsät pastalevyt vedestä yksi kerrallaan ja leikkaa suikaleiksi. Sekoita pasta kastikkeeseen. jos tuntuu, että pasta kaipaa lisukkeeksi jotain kasvista, paista porkkanoita voissa, lisää persiljaa.

26.11.2012

Parempi maailma, syömällä


Viikko sitten vietetty ravintolapäivä (ties kuinka mones) ilahdutti ja pisti miettimään koko konseptia. On ihana ajatus, että syömällä voisi tehdä samalla jotain hyvää jollekin toiselle. Arabianrannan ravintola Vintti tarjosi suppilovahverokeittoa, ihan superherkullista saaristolaisleipää ja lisäksi makeita herkkuja. Ravintolan tuotto lähti Sahelin ruokakriisistä kärsiville. Jos et päässyt Vintti-ravintolaan, lahjoituksen voi tehdä netissäkin.

Kuvissa vilahtaa myös "alkupalakeitto", joka syötiin matkaan lähtiessä: Porvoonkadun katukeittiön lammasgulassia (pitääkin tehdä joskus itse!). Hinta kuvan annokselle oli kohtuullinen 5 euroa.


25.11.2012

Pannukakkupäivä



Sunnuntaiaamu ei voisi alkaa paremmin kuin pannukakkuvuorella. (No, ihan kiva jos ei ois darraa.)

Parhaat yhdistelmät pannukakkujen kanssa: mustaviinimarjat + turkkilainen jogurtti + hunaja / gruyère-juusto + omenahillo.

Pannukakut kuudelle (meitä oli neljä)

4 munaa
3 rkl ruokosokeria
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 dl piimää
3 dl maitoa

voita paistamiseen

Vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munavaahtoon vuorotellen kuivat aineet ja nesteet. Sekoita tasaiseksi ja lisää tarvittaessa nestettä. Paista pannulla.

A

22.11.2012

Bordžomia Helsingistä

Viikon kohokohta! Ei, kuukauden! Venäläistä pikaruokaa tarjoilevan Blinit-ravintolan tiskillä nökötti tänään pullo georgialaista Borjomi-vettä (tai Bordžomi lienee oikea kirjoitusasu). Ostin oman pullon ja otin loput mukaan – ja nyt siemailen oudon mutta ihanan nostalgisen makuista kivennäisvettä kotona kuohuviinilasista. Oih!

A

16.11.2012

Kissanpentu mahassa

Luin viime viikolla Aki Ollikaisen Nälkävuosi-kirjan (Siltala, 2012). Eilen julkistettiin, että Nälkävuosi voitti Hesarin esikoiskirjapalkinnon ja pääsi vielä Finlandia-ehdokkaaksikin. En ihmettele.

Kirjaa lukiessa jouduin miettimään mun omaa ruokasuhdettani. Mikähän on pisin aika, kun olen ollut syömättä (öö, ehkä tunti)? Voinko hakea keittiöstä leipää, kun kirjassa kuvataan, miten nälkä tuntuu vatsassa siltä kuin pieni kissanpentu raapisi ja yrittäisi ulos (no, hain silti)? Ja sitten oli pakko miettiä myös niitä elämän suuria epäoikeudenmukaisuuksia, kuten sitä, että nälän yhdistää vain "jonnekin kauas", sinne Afrikan sarven tietämille ja että mitä sitä voisi taas itsekin tehdä, että saisi ne kissanpennut pois ihmisten mahoista.

E

13.11.2012

No koska se on maailman paras tee

Hurahdin teehen. Se on merkiltään Pukkaa, maultaan piparminttua ja lakritsinjuurta. Ja kyllä, metsästin sitä ympäri Helsinkiä. Neljännessä kaupassa tärppäsi (Forumin alakerran Life-kaupasta).

Tuoksupsykologian mukaan piparminttu pitää virkeänä ja lakritsinjuuren taas sanotaan herättävän naisella seksuaalista halukkuutta. Aika hyvä kombo. Minä kylläkin oon juonut tätä ihan kesken työpäivän, jos iltapäivällä ei tee enää mieli kahvia. Mutta ehkä tuo virkistävyys on ihan totta, tulee paljon skarpimpi olo Pukka-kupillisen jälkeen.

Jännää on muuten se, että en yleensä tykkää ollenkaan lakritsista missään muussa muodossa kuin lakuna (sorry kaikki lakritsijäätelön ystävät, mutta ei vaan nappaa). Tässä teessä lakritsi maistuu vain sellaisena kivana poltteena, vähän niin kuin chili. /E

3.11.2012

Salaattipäivä

Käytiin siskon kanssa Alppitorissa syömässä after work -salaatit. Tämä keskustelu käytiin noin tunti sen jälkeen, kun tultiin kotiin.

2.11.2012

Askeleen edellä

Terveisiä Tukholmasta! Pyörähdin siellä viime viikolla nopeasti työasioilla, mutta ehdin (hyvin pikaisesti) haukata vähän muitakin herkkuja kuin lakupiippuja (joita en muistanut ostaa, va fan!)

Tukholmassa oli meneillään ihan älytön leipätrendi. Onhan meillä Suomessakin leipää fiilistelty (siis me, jotka ei olla koskaan innostuttu karppauksesta), mutta Tukholmassa oli leipäkauppoja ja leipomoja ihan joka paikassa. Ja hipsterit kuulemma leipoo nyt juurileipää ihan tosissaan. Ja jos trendikäs tukholmalainen lähtee matkalle, hän voi viedä oman leipäjuurensa hoitoon matkan ajaksi. Jättesöt!

Törmäsin myös kivaan ruokapaikkaan, johon ajattelin joskus toistekin mennä istumaan iltaa ystävien kanssa. Södra teatern eli kaunis, vanha teatterirakennus (ravintola yläkerrassa) Södermalmilla. Kannattaa käydä tutustumassa, jos on aikaa.

E

Happy Halloween, toivoo työpaikkaruokala