18.4.2013

O-ou, onko juhlat tulossa?


Eipä hätää. Meillä on sulle ratkaisu. Se on:

Limellä raikastettu lohi-juustokakku

Pohja:
50 g voita
150 g hapankorppuja
liraus vettä

Täyte:
300 g Philadelphia-juustoa
3 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
1 1/2 limeä
mustapippuria
purjoa
ruohosipulia
150 g graavilohta

Koristeluun:
siian mätiä
graavilohta
limeä

Murskaa hapankorput, sekoita ne voisulan ja veden kanssa seokseksi. iota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Purista pehmenneet liivatteet vedestä ja laita ne kiehuvan kuumaan limemehuun (siis limet puristettuna & kiehautettuna).

Vatkaa kerma, lisää Philadelphia ja lime-liivateseos. Mausta mustapippurilla. Lisää mössöön silputtu loihi, purjo ja ruohosipuli. Sekoita hyvin.

Vuoraa pitkula leipävuoka leivinpaperilla. Aseta pohjalle hapankorppuseos tasaiseksi pohjaksi. Kippaa päälle juusto-kerma-lohimössö. Painele lusikalla mahdollisimman tasaiseksi ja ilmatiiviiksi. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristele mädillä, lohella ja limen viipaleilla.

E&V


Yön yli hautuva kaurapuuro


Tämä kaurapuuro ei ole energiatehokasta. Paljon fiksumpaa on valmistaa puuro hiutaleista mikroaaltouunissa, sopiva annos kerrallaan.

Mikropuuro ei harmi vain maistu oikein miltään. Siispä silloin tällöin kannattaa tehdä puuro hitaasti uunissa, esimerkiksi alla olevalla ohjeella – tai kokeilla täältä löytyvää ohrapuuroa tai Klaus K:n huipputuhtia aamiaispuuroa.

Silloin kannattaa valmistaa mahdollisimman suuri määrä. Uunipuuro kypsyy esimerkiksi yöllä, kahdeksan tunnin yöunien aikana (yksi väliherätys riittää). Uunin voi myös napsauttaa pois jossain välissä, sillä puuro jatkaa kypsymistä myös jälkilämmöllä. Parin päivän jälkeen – jos pannulla lämmitetty puuro ei enää maistu – kaura- tai ohrapuuron jämistä voi tehdä esimerkiksi pieniä rieskoja

Kauropuuro kokonaisista suurimoista

1 rkl voita
2,5 kuppia kaurasuurimoita
6 kuppia vettä
8 dl–1,5 l täysmaitoa
1 tl suolaa

lisäksi
maitoa
voita

Voitele uunivuoka. Laita suurimot ja vesi vuokaan ja vuoka uuniin.

Jos käytät esikypsennettyjä suurimoita, kypsennä 150 asteessa tunti. Jos on kiire, 30 minuuttia 200 asteessa riittää. Jos käytät kokonaisia, kypsentämättömiä suurimoita, kypsennä 150 asteessa vähintään 2 tuntia.

Lisää sen jälkeen maito ja suola. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka kauan kypsennät ja kuinka pehmeän lopputuloksen haluat. Mitä enemmän maitoa ja pidempi valmistusaika, sen parempi lopputulos. Maito kannattaa lisätä vasta tässä vaiheessa, jotta se ei juoksetu.

Jos käytät kokonaisia suurimoita, hauduta 100 asteessa vähintään kolme tuntia, halutessasi vaikka 6 tuntia.

A


17.4.2013

Rakkaudesta ruokaan


Sain edellisestä työpaikasta lähtiessä lahjakortin Pohjois-Espan Pure Bistro -ravintolaan (nyt kyllä työkaverit tiesivät, millä tehdä iloiseksi). Ilta oli oikein mukava, koska sattumalta paikalle pompsahti joukko hyviä ystäviä. Sen sijaan ruoka oli vähän pettymys. Annokset, kuten kuvan alkuruoka, Pulpo á la gallega, olivat kyllä tosi nättejä. Mutta sitä en tajunnut, miksi ihmeessä pääruoaksi tarjotaan lounasruokamaista mozzarellapastaa, joka vielä tarjoillaan salaattikulhon kokoisesta astiasta. Siitä oli tosi hankala syödä!

Ihan ookoon ruoan olisi voinut pelastaa hyvä tarjoilu, mutta meille jäi ennemminkin sellainen olo, että henkilökunta yritti hoitaa asiakkaat ulos mahdollisimman nopeasti. Ja pienet yksityiskohdat ihmetyttivät: esimerkiksi se, että jo alkudrinkit tuotiin väärin pöytään, ja se, että loppuillasta yksi (kolmesta) alkuruoasta oli loppu, samoin yksi (kolmesta) pääruoasta. Uh!

Pure Bistro sai meidät muistelemaan tunnelmallista iltaa Kaartinkaupungin Spis-ravintolassa. Siellä jokaisesta viinistä ja ruoasta jaksettiin kertoa yksityiskohtaisesti ja innostuneesti. Siellä tuli olo, että täällä todellakin välitetään asiakkaista. Ja siitä tärkeimmästä, ruoasta.

Pure Bistro, Pohjois-Esplanadi 9

E

14.4.2013

Ihan parasta juuri nyt: karjalanpiirakat

Kivan viikonlopun yksi kohokohdista oli kaverin äidin tekemät karjalanpiirakat, jotka olivat niin hyviä, että niiden päälle ei tarvi laittaa edes voita.

Olisiko karjalanpiirakoiden teon opettelu seuraava projekti nyt, kun ruisleipä alkaa olla hallinnassa?

A