28.9.2012

Onkohan punajuuri myös Sofi Oksasen lempijuures?

Katsoin tänään ekan jakson Junior MasterChefiä, ja tuli sellainen olo, että huh, en tiedä ruoanlaitosta tai leipomisesta mitään.

Pitkään mietittyäni keksin yhden oivalluksen, jonka olen itse tehnyt leipomiseen liittyen. Se on: suolaiset elementit makeissa leivonnaisissa. Jokainen kakku, keksi tai leivos kaipaa jotain suolaista. Kuten suolaa. Tämän tietää minun myös se tyyppi, joka keksi Snickersin. Ja kaikki amerikkalaiset.

Suolapähkinöiden lisäksi myös suolaisista ruoista tutut maut voi toimia ihan uskomattoman hyvin leivonnaisissa. Porkkanakakku, jossa porkkana on korvattu kesäkurpitsalla. Kuppikakut punajuuriraasteella. Tuorejuusto missä vain. Voisikohan wasabia käyttää johonkin makeaan?

Tämäkin resepti on sovellettu Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta. Kurpitsa on vain korvattu punajuurella, ja joukkoon on lisätty suklaata.

Punajuuri-suklaakuppikakut

200 g punajuuria
2 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl soijamaitoa
2 kananmunaa

150 g taloussuklaata

tomusokeria
punajuurten keitinvettä

Keitä punajuuret kuorineen. Kuori ja soseuta tai leikkaa mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe (ruokalusikallinen ei ole kirjoitusvirhe), suola ja voi kulhoon ja vatkaa murumaiseksi. Kaada mukaan maito vähän kerrallaan. Lisää munat ja vatkaa. Sekoita punajuurisose sekaan.

Lusikoi taikina vuokiin. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita muutama lusikallinen punajuurten keitinvettä tomusokeriin. Koristele.


Ai niin, tein toisenkin oivalluksen! Punajuurten keitinvedellä voi värjätä myös kukkamaljakon veden. Lopputulosta kuvailtiin sofioksasenpunaiseksi.  

A


2 kommenttia:

  1. Ihan sama fiilis tuli kun katoin noita miniatyyrijyrkisukuloita. Masentava ohjelma.

    VastaaPoista
  2. Jep - ja silti ihan pakko jatkaa katsomista. Olen yhtä koukussa kuin Manchego-juustoon.

    VastaaPoista