10.10.2011

Se kuuluisa sieni-ilta




Tykkäsin kovasti Vivi-Ann Sjögrenin ruokajutuista Hesarin Kuukausiliitteessä, mutta toisaalta nykyään Kuukausiliitteen ohjeet tulee repäistyä entistä useammin irti. Kokkipariskunta Peppi Aralehdon ja Ari Ruohon ruoat ovat kivan simppeleitä, mutta silti tarpeeksi mutkikkaita.


Näitä marinoituja suppiksia ja tätä ihanaa keittoa me tehtiin Annen kanssa sieni-iltana, jota muistellaan vieläkin. Sen piti olla "rauhallinen" koti-ilta, mutta sienet ja useampi pullo punaviiniä johtivat meidät Punavuoren baareihin. Ilta päättyi tietenkin itkutilitykseen. Ok, sienet taisivat olla syyttömiä tapahtumakulussa, osoittelisin ennemminkin niitä ruoan kanssa nautittuja viinilasillisia.

Alkupalaksi oli salaattia, vuohenjuustoa ja marinoituja suppilovahveroita.

Marinoidut suppilovahverot
(tarjoa esimerkiksi pannulla paistetun friteeratun vuohenjuuston kanssa)

2 l suppilovahveroita
2 dl sokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
3 maustepippuria
1 laakerinlehti
2 neilikkaa


Lisää veteen mausteet ja kiehauta. Pane joukkoon puhdis­tetut sienet ja anna kiehua minuutti. Jäähdytä. Marinoidut sienet säilyvät kylmässä useita ­kuukausia.

Ohje oli Kuukausiliitteestä. Siinä sienet tarjoillaan friteeratun vuohenjuuston kanssa, mutta meidän kärsivällisyys ei riittänyt friteeramiseen. Hyvältä maistui paistetun vuohenjuustonkin kanssa.

Pääruoaksi myöskin Kuukausiliitteen ohjeella keittoa:

Suppilovahverokeitto rapeilla vihanneksilla

1 sipuli
1 rkl voita
300 g tai 1/2 l suppilovahveroita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl kana- tai kasvislientä
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sherryä
1 timjaminoksa
suolaa
mustapippuria


Vihannekset:

1 dl suppilovahveroita
3 cm:n pala porkkanaa
2 minipunasipulia tai 3 cm:n pala tavallista
1 kukkakaalin nuppu
1 rkl tuoretta maissia
1 timjaminoksa
1 rkl voita
suolaa
mustapippuria


1) Pilko sipuli. Sulata voi kattilassa, lisää sipulisilppu ja kuullota. Lisää joukkoon putsatut suppilovahverot ja kuullota sieniä hetki. Ripottele päälle vehnäjauhoa ja pyörittele seosta pannulla muutama minuutti niin, että jauhot kypsyvät. Kaada päälle kana- tai kasvisliemi vähitellen. Lisää ­timjaminoksa ja anna keiton porista 10 minuuttia.

2) Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa ja kaada takaisin kattilaan. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta.

3) Mausta suolalla ja pippurilla ja viimeistele keitto sherryllä.

4) Valmista vihannekset. Leikkaa porkkanasta läpikuultavia lastuja. Kuori sipulit ja leikkaa renkaiksi. Viipaloi kukkakaalinnuppu ohuiksi lastuiksi.

5) Paista sienet voissa pannulla kullanruskeiksi. Lisää maissi ja punasipulit. Pyörittele pannulla sen aikaa, että vihannekset lämpenevät.

6) Mausta suolalla ja pippurilla. Ota paistinpannu hellalta ja lisää joukkoon vihannekset. Nypi joukkoon timjaminoksa.

7) Asettele lusikallinen vihannes-sienisalaattia lautaselle ja kaada kuumaa keittoa päälle.

E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti