14.10.2012

Factory
















Neljä leipuria (joista yksi käsipuoli), sunnuntai-iltapäivä, jättipussillinen äidin tuomia omenoita. Taustalla vähän jatsia. Lopputulos: kolme erilaista omenajälkiruokaa. Tehdas, josta Andy Warholkin olisi ollut ylpeä.

Inkiväärillä maustetut omena-kookosmuffinssit

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

1 muna
2 dl kookoskermaa
1 dl soijamaitoa
4 omenaa
1 dl kookoshiutaleita
40 g raastettua inkivääriä

Kuorrute:
Tomusokeria
Kookosöljyä
Kookoshiutaleita

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Sekoita joukkoon kookoskerma, soijamaito, muna ja raastettua inkivääriä. Sekoita taikinaan omenakuutiot ja kookoshiutaleet. Paista 200-asteessa 15 minuuttia (tai alle, jos tulee tummia).

























Tarte Tatin
Aurinko ja Kuu -blogin reseptillä.

Pohja:
100 g voita
3 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
1 rkl kylmää vettä

Täyte:
noin 10 omenaa
2 dl sokeria
100 g voita

Pohja:
Nypi pehmennyt voi jauhojen ja tomusokerin sekaan kunnes seos on rakeinen. Lisää vesi. Tee taikinasta pallo ja anna sen olla hetki jääkaapissa.

Täyte:
Anna sokerin ja voin sulaa pannulla. Lisää lohkotut omenat. Anna omppujen karamellisoitua kunnes voi ja sokeri on muuttunut tummahkon karamellin väriseksi. Muista nostella koko ajan, etteivät omenat pala. Huom! Seos saa olla tummahkoa ja tahmeaa karamellia.

Kun karamelli on valmista, ota pannu liedeltä ja anna jäähtyä sen verran, että kiehuminen loppuu. Litistä taikinasta taikinalevyn palasia (noin puolen sentin paksuisia) ja päällystä omenat pannussa taikinalla. Laita uuniin 200 asteeseen. Anna paistua noin 20 minuuttia, kunnes taikina on ruskistunut. Ota pannu uunista. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja keikauta piirakka ylösalaisin tarjoiluastialle. Tarjoile vaniljajäätelön kanssa.




Marenki-omenapiirakka

Pohja:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta

Kiisseli:
4 omenaa
2 dl vettä (tarkkaile, voi olla enemmänkin)
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja (voi olla enemmän tai vähemmän, katso vähän, millaiselta seos näyttää...)

Marenki:
3 valkuaista
1 dl sokeria

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Nosta vuoka uunin alaosaan ja kypsennä 15 minuuttia.

Valmista sillä välin kiisseli. Kuumenna sekoittaen kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi, älä anna kiehua. Nosta levyltä. Nostele varovasti lämpimän piiraspohjan reunoja ja kaada kiisseli pohjalle.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lusikoi kiisselin päälle. Nosta piiras uuniin. Anna olla uunissa kunnes marenki on kauniisti ruskistunut, 5-8 minuuttia. Tarkkaile väriä!

4 kommenttia:

  1. Voi nam! Jos valitsisit näistä yhden, mikä se olisi?

    VastaaPoista
  2. Hyvin, hyvin vaikea valita. Silti just nyt: marenki-omenapiirakka. Jos on kauhea makeanhimo, sit Tarte Tatin, ja jos taas ei halua liian makeaa leivonnaista, sit muffinssit. /A

    VastaaPoista
  3. Mua kiinnostaa, että mitä te TEITTE näille kaikille?

    VastaaPoista
  4. Maija: surullista kyllä, lähes kaikki tuli syötyä. Tiedoksi, että hammasraudat ja supertahmea tarte tatin = ei kovin toimiva yhdistelmä.

    VastaaPoista