6.1.2010

Pubiruokaa kotona

Loppiaisen kunniaksi testasin Olivia-lehden curry-ohjeen. Oliviassa on muuten mun ja E:n suosikkiruokapalstat! Tämänkertainen ohje ei ollut mikään thai-curry (joita on meillä versioitu varsin tiuhaan sen jälkeen, kun sain V:ltä joululahjaksi thai-keittokirjan) vaan perinteikäs brittiläinen pubiruoka. Kaveriksi tein naan-leipiä.


Tiikerirapuja curryssa

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 rkl rypsiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
3 vihreää chiliä
½ tl kuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
½ tl curryjauhetta
½ tl chilijauhetta
1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl tomaattipyreetä
500 g tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
1 ½ tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl kookoskermaa
250 g tiikeriravun pyrstöjä
tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Raasta inkivääri. Poista chileistä siemenet ja hienonna. Kuumenna öljy pannulla, lisää edellämainitut. Paista miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Älä anna sipuleiden ruskistua.

Lisää jauhetut kuminan ja korianterin siemenet, curry, chili, kurkuma, jeera ja tomaattipyree (mausteet kannattaa ennen paistamisen aloittamista mitata lautaselle, jolloin ne saa lisättyä yhtä aikaa). Paista 5 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit ja paista pari minuuttia. Mausta suolalla ja sokerilla.

Lisää kookoskerma. Anna hautua miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia. Sekoita välillä. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja sokerilla. Voit myös soseuttaa kastikkeen.

Lisää sulatetut ravunpyrstöt, anna kypsyä 5-8 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria.

***

Naan-leipä


2 dl lämmintä vettä
pussi kuivahiivaa
½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja + vähän leivontaan
voiteluun margariinia
jeeraa

Sekoita lämmin vesi, öljy, jugurtti, kananmuna ja suola ja sokeri. Sekoita erikseen jauhot, hiiva ja leivinjauhe. Lisää jauhot nesteen sekaan. Anna kohota noin tunti. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kahdeksaan osaan, leivo 8 litteää leipää. Anna kohota liinan alla. Voitele ja ripottele päälle jeeraa. Paista 225 asteessa.

Lopusta jugurtista voi tehdä raikkaan kastikkeen ruualle. Syömättä jääneet leivät kannattaa pakastaa seuraavaa intiahenkistä ruokaa odottamaan.

***

Olivian curry-ohjeessa oli yksi outo kohta. Ruokaahan ei kuulu nauttia ranskalaisen Alsace-alueen hedelmäisen ja sopivan hapokkaan Gewurztraminer Hugel -valkoviinin vaan tietenkin hyvän oluen ja brittipopin (Razorlight) kanssa !

/A

4 kommenttia:

  1. Katoin ihan samaa ohjetta Oliviassa -täydellinen curry kuulosti aika hyvältä! Oliko se niin hyvää kuin ne mainosti? Kannattaako siis kokeilla? /E

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kokeilla (paitsi jos haluaa viettää kevyen keittotammikuun), helppo tehdä ja maistui hyvältä. (Tykkään silti enemmän thai-curryista.) En sitten tiiä, miltä maistuisi oikeilla tomaateilla tehtynä, tähän aikaan vuodesta ei raaski kokeilla. Mausteita laitoin vielä enemmän kuin ohjeessa oli, mutta koitin säilytttää suhteet samana. /A

    VastaaPoista
  3. Niin, ja kaupan tomaatit on nyt paitsi kalliita, myös epäekologisia ja mauttomia. /E

    VastaaPoista
  4. Shiiiiiiiit, tää oli kanaversiona erityisen hyvää! Ehkä jopa parasta. t.T

    VastaaPoista