25.7.2012

Ennen sadonkorjuuta - eli mitä tehdä viimevuotisista mansikoista ja sienistä


Hihii, nyt on sormissa tunne, jonka voi tuntea vain kerran vuodessa: silloin, kun on pakastanut viiden kilon laatikollisen mansikoita ja sormenpäät ovat ihan hellänä hedelmähapoista (tai mistä lie)!

Tänään oli siis vihdoin se päivä. Sitä ennen piti kuitenkin hoitaa jokavuotinen urakka: syödä pois viimeiset rasialliset viimevuotisia. (Onneksi niitä oli vain kaksi. Asiassa auttoi se, että unohdin viime syksynä kaikki pakasteeni siskon luo. Kiitti avusta!)


Mansikoista on yllättävän vaikea keksiä mitään kiinnostavaa jälkiruokaa. Kiisseli oli poissa laskuista, eikä raparperiakaan ollut kaveriksi piirakkaan. Onneksi mukana oli kekseliäs pikkuveli, joka ehdotti, että käytetään täytteeseen ikkunalaudalla kasvavaa chiliä.


Sen sijaan E:n keräämien ja kuivattamien suppilovahveroiden hävittäminen ei ollut ollenkaan yhtä ikävä tehtävä. Ihanaa, kun niitä sai kerrankin laittaa yhden ylimääräisen kourallisen. 

Sienirisotto


5 dl risottoriisiä

2 dl valkoviiniä

2 tuoretta sipulia varsineen

2 dl jokirapujen lientä (jäänyt edelliseltä päivältä)

2 valkosipulinkynttä

3 kourallista kuivattuja suppilovahveroita

2 tl nokkossuolaa

2 rkl valkoista balsamicoa

0,5 sitruunan mehu

2 dl kermaa

2 dl silputtuja yrttejä: persiljaa, ruohosipulia jne.

Parmesan-juustoa




Laita sienet likoamaan veteen. Paista sipulia pannulla, lisää valkosipulit ja sen jälkeen riisit. Älä anna riisien palaa. Lisää valkoviiniä, ja sen keityttyä kasaan rapulientä. Lisää yrttejä, suolaa, balsamicoa ja nesteitä, kunnes maku tyydyttää. Puserra sekaan sitruunamehua ja lisää lopuksi kerma.
 Tarjoa parmesanin kanssa.

Chili-mansikkapiiraat

Pohja:
4,5 dl vehnäjauhoja
1,25 dl ruokosokeria
0,5 tl suolaa
150 g voita
2 dl rahkaa


Täyte:
1 dl vettä
2 pientä pakasterasiallista mansikoita
1,5 dl ruokosokeria
0,5 dl perunajauhoja
0,5 limen mehu
1 pieni punainen chili

Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja suola. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää rahka. Laita taikina tunniksi jääkaappiin.


Valmista täyte. Poista chilistä siemenet ja silppua se mahdollisimman pieneksi. Sekoita perunajauhot veteen kattilassa. Lisää sokeri, silputtu chili, limemehu ja mansikat. Lämmitä kiisseliä kunnes siitä tulee paksua. Anna jäähtyä.


Kauli jauhotetulla alustalla taikinasta litteä levy. Painele siitä lasilla tai mukilla pyöreitä kappaleita, jotka yltävät muffinssivuoan pohjalle ja reunoille. Halutessasi leikkaa niihin kuvioita. Painele kappaleet silikonisten muffinsivuokien (tai kertakäyttövuokien) pohjille. Lisää pari lusikallista täytettä. Kauli taikina uudelleen ja leikkaa siitä hieman pinenemmällä lasilla kannet. Nosta kannet piiraiden päälle ja nipistele reunat kiinni.


Paista 180 asteessa noin tunti. Koristele tomusokerilla. (Meillä ekat piiraat poksahteli uunissa liian korkean lämpötilan takia, siksi suosittelen maltillista lämpötilaa.)












Jos taikinaa jää, se kannattaa pakastaa tai laittaa jääkaappiin - esimerkiksi omenahillon avulla siitä saa hetkessä tehtyä pari pikkuista omenapiirasta! 


/A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti