14.7.2012

Kappas vain, minttu sekä mustikka

Poimin mökillä kesän ensimmäiset mustikat (tai no, poimin kaksi kourallista ja äiti poimi loput) ja tein niistä tänään piirakan. Oon viimeaikoina tykästynyt jenkkityylisiin piiraisiin, joissa on kansi ja sopivasti suolaa taikinassa. Marjapiiraisiin on kiva keittää kiisselitäyte, sillä siitä tulee sopivan mehevä (+ pienempi määrä marjoja riittää)!

Tähän piirakkaan silppusin mausteeksi minttua. Lopputulos oli tosi raikas!


Minttu-mustikkapiirakka


Pohja:

4,5 dl vehnäjauhoja


1 dl sokeria


0,5 tl suolaa


150 g voita

0,5 dl vettä 


Täyte:
pieni pakasterasiallinen mustikkaa (tai enemmän, jos on!)
1,5 dl sokeria
1 dl vettä
0,5 dl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
tuoretta minttua (itse silppusin noin 20 lehteä ja se jo oikeasti maistui!)

Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja suola. Nypi voi ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi (ja seuraavalla kerralla kokeilen myös kananmunaa, nyt ei ollut). Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi tai pakkaseen pariksikymmeneksi minuutiksi.

Valmista täyte. Sekoita perunajauhot veteen kattilassa ja lisää sokeri ja lopuksi mustikat. Lämmitä kiisseliä liedellä kunnes se on paksua. Anna kiisselin jäähtyä.

Kauli jauhotetulla alustalla puolikkaasta taikinasta pohjaa isompi  levy ja nosta se vuoan pohjalle. Lisää päälle kiisseli. Tee toisesta puolikkaasta taikinakansi (siihen voi leikata veitsellä kuvioita). Kauli se leivinpaperin päällä ja nosta kiisselin päälle. Tasoita reunat.

Paista noin 40 minuuttia 200-asteisen uunin alatasolla ja koristele tomusokerilla.


/A

1 kommentti:

  1. Kokeilin ja kyllä kannatti! Ihana sekoitus marjaisaa mehevyyttä ja suolaista taikinaa. Piiras oli vielä kolmen päivän jälkeen mehevää, eikä mustikatkaan rusinoituneet.

    VastaaPoista