5.2.2010

Fenkolilovers


Haaveiltiin tästä Olivian fenkoli-lohikeitosta jo pari viikkoa sitten, ja eilen oli aika kokeilla. Ja olihan se tietenkin aivan älyttömän hyvää. Me siis selvästikin kuulutaan niihin ihmisiin, jotka tykkää fenkolin anismaisesta mausta. Kaikki eivät.

Keittoa syödessä katsottiin taas Top Chefiä (ja huono Martina-ohjelmakin vielä keiton jälkeen..). Top Chef on tällä tuotantokaudella hauska, koska siellä kisaa suomalaissyntyinen, ylimielinen Stefan.

Fenkoli-lohikeitto
(4 annosta)

1 iso salaattifenkoli
1 iso sipuli
3-4 valkosipulinkynttä
2 vihreää chiliä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl sinapinsiemeniä
1/2 tl fenkolinsiemeniä
3 rkl voita tai öljyä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
4-6 aurinkokuivattua tomaattia
3 rkl tomaattipyreeta
7 dl vettä
3 rkl kalafondia
1-2 rkl sokeria
0,5 g sahramia (jäi multa pois)
4 dl kookosmaitoa
400 g lohifileetä
(ripaus suolaa)
runsaasti hienonnettua korianteria

Pese fenkoli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipulit, halkaise chilit ja poista siemenet.

Murskaa huhmareessa siemenet, chilit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää murskattu tahna.

Lisää hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit, raastettu inkivääri, sipulit, fenkolit ja pyree. Kuullota. Lisää vesi, kalafondi ja sokeri. (Mausta sahramilla.) Anna kypsyä miedollä lämmöllä poreillen noin 10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia, Mausta tarvittaessa suolalla tai sokerilla.

Leikkaa lohifilee kuutioiksi ja lisää keittoon. Lisää hienonnettu korianteri. Lohipalat kypsyvät kuuman keiton joukossa parissa minuutissa.

Keiton alkuperäinen nimi oli "Sahramilla maustettu fenkoli-lohikeitto", mutta koska mulla ei ollut sahramia, jätin sen pois nimestäkin.

Nyt kaikki testaamaan fenkolia! Mulla jäi sitä vielä vähän jäljelle, joten taidanpas tehdä lähipäivinä vielä jotain muutakin fenkoliruokaa.

/E

2 kommenttia:

  1. Aah, keitto oli yhtä hyvää kuin miltä se Olivian kuvassa näytti. Illan kohokohta oli ehkä kuitenkin Satuhäät. Ooh sitä rakkauden (ja huulikiillon ja peruukkien ja ABBAn ja tätäkään-en-olisi-halunnut-tietää -kertomusten) huumaa.

    VastaaPoista
  2. NOOOOOOOOU! Tuliko Satuhäät sittenkin? Meiltä jäi näkemättä. Onneksi on netti-tv.

    Luulin, että kuvassa on Tom Colicchio. /A

    VastaaPoista