23.2.2010

Sitruuna-valkosuklaamousse praliinilla

Kotiliedestä löytyi hauska jälkkäriohje. Sitruunainen ja valkosuklainen mousse oli ihanaa (sitruunan raikkaus saa unohtamaan, että joukossa ei ole hedelmiä), mutta vielä parempaa oli pähkinä-mantelipraliini.



Se oli hauskaa, sillä
a) oli helppo tehdä ja näytti aika kauniilta!
b) mulla on viime aikoina ollut tosi kova pähkinävillitys.

Valkosuklaamousse

100 g valkosuklaata
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2,5 dl vispikermaa
1/2 dl sokeria
2 valkuaista

Sulata suklaa varovasti mikrossa. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Mittaa kerma, raaste ja sokeri kulhoon, vatkaa vaahdoksi. Kaada joukkoon mehu, vatkaa jähmeämmäksi (ei liian tiiviiksi). Sekoita joukkoon valkosuklaasula. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sekaan.

Lusikoi tarjoilukippoihin, peitä kelmulla ja anna makujen tasaantua muutama tunti. Koristele praliinilla juuri ennen tarjoilua.

Praliini

1 rkl rypsiöljyä
1 dl kokonaisia kuorittuja manteleita
1 dl saksanpähkinöitä
1 1/4 dl sokeria

Levitä rypsiöljy leivinpaperin päälle pullasudilla. Laita pähkinät, mantelit ja sokeri pieneen paksupohjaiseen kattilaan.

(Tässä vaiheessa kannattaa sulkea pienet villakoirat ja muut uteliaat pois huoneesta. Roiskeet on vaarallisen kuumia!) Kuumenna varovasti liedellä. Sekoita kunnes sokeri sulaa ja seos muuttuu kastanjanruskeaksi.

Nosta kattila liedeltä. Kaada seos NOPEASTI leivinpaperille ja levitä tasaiseksi. Odota, kunnes on täysin jäähtynyt (Tässä vaiheessa kannattaa pitää uteliaat, rypsiöljystä pitävät pikkuvillakoirat ja malttamattomat poikaystävät poissa pöydältä).

Tee praliinista sopivankokoista murskaa veitsellä. /A

1 kommentti: