13.11.2010

Saaristolaisleipä! Eli kuinka kesä tuli hetkeksi takaisin keittiöön.


Mulla on ollut kesän saaristoreissusta ja alkusyksyn Myrskuluoto-kirjasarjan lukemisesta asti ollut hirveä himous tehdä itse saaristolaisleipää. Nyt sain sen vihdoin toteutettua ohjeella, jonka olin joskus liimannut reseptivihkooni. Vein toisen tuparilahjaksi, aika kiva ajatus viedä tuoretta leipää (vaikka itse sanonkin, hah!). Saaristolaisleipä paranee, kun se on odotellut muutaman päivän. Jos malttaa odottaa, itse en pystynyt.

Saaristolaisleipä
2 leipää

5 dl rasvatonta piimää
40 g hiivaa
1 dl siirappia
1 1/2 dl kaljamaltaita
1 1/2 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
1 1/2 dl ruisjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl kiehuvaa vettä

1. Kuumenna piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää siirappi, maltaat, kauraleseet ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää öly alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
2. Jaa taikina kahteen suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Käytä apuna jauhoja. Painele vuokaan ja pistele haarukalla. Peitä liinalla ja anna kohota tunti.
3. Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin tunti. Voitele siirappivedellä ja jatka paistamista 30 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
4. Voitele vielä siirappivedellä. Kumoa leivät vuoista hieman jäähtyneinä. Kääri täysin jäähtyneet leivät muoviin.

Syömisohje: raidalliset saaristolaisuima-asut yllä.
/E

3 kommenttia:

  1. Aikamoinen jööti! Katoin eka että se oli kääretorttu. Mites nuo saaristolaisuima-asut, olisiko sinulle näyttää havainnollistavaa kuvaa? :)

    VastaaPoista
  2. Oltiin joku aika virossa, ja siellä tarjoiltiin lounaan kanssa jotain tosi hyvää, pehmeää tummaa leipää. Se oli täynnä jyviä ja pähkinöitä ja ehkä jotain hedelmiäkin. Arveltiin, että kyseessä ois ollut joku saaristolaisleipätyyppinen leipä + ekstrat, joten täytyy koittaa tätä reseptiä. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Makea yhdistettynä suolaiseen leipään = mun juttu! Mulla on haaveena tehdä myös semmoisia aprikoosi-sämpylöitä, joita myydään ihan sikakalliilla Maatilatorilla. Niitä tekis varmaan pellillisen yhden hinnalla :D

    VastaaPoista