4.11.2010

Mad Aubergine




Tämä alkava marraskuu olkoon omistettu kahdelle asialle: Mad Menille ja munakoisolle. Molempiin on tullut sellainen kiva himous.

Kasvismoussakan ohjeen löysin Pippurimyllyltä, mutta tein siihen muiden moussakareseptien perusteella vähän muutoksia. Lisäsin kanelitangon, valkoviiniä ja oreganoa. Juustoraasteena käytin tavallista emmental-raastetta, jota terästin parmesanilla.

Kasvismoussaka

2 munakoisoa

Soijarouhekastike:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 dl soijarouhetta
vettä
2 tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
kanelitanko
suolaa, pippurisekoitusta, paprikajauhetta, oreganoa

Valkokastike:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
suolaa, mustapippuria

Leikkaa munakoisoista viipaleita. Paista viipaleet pannulla kauniin ruskeiksi ja kuivaa ne sitten talouspaperilla.

Kuullota silputtua sipulia ja murskattuja valkosipulinkynsiä pannulla. Lisää soijarouhe ja paistele hetki. Ala sitten lisäillä vettä pienissä erissä, jatka kunnes soijarouhe on turvonnut eikä se ime enää vettä itseensä. Mausta samalla ja lisää valkoviini. Lisää sitten kuutioidut tomaatit sekä tomaattipyre. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 30-40 minuuttia.

Kiehauta jauhot voissa, lisää maito koko ajan sekoittaen. Kiehauta kunnes kastike sakenee. Mausta ja sekoita sitten juustoraaste joukkoon.

Lado voideltuun uunivuokaan ensin kerros munakoisoja, kaada sitten päälle soijarouhekastiketta (poista kanelitanko!). Jatka näin, jätä päällimmäiseksi munakoisoviipaleita. Kaada valkokastike päälle ja paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Moussakasta tuli tosi tosi hyvää ilman lihaakin. Ainoa ongelma oli se, että ruoka jäi vähän vetiseksi. Luulen, että sekoitan valkokastikkeeseen seuraavalla kerralla munan. Parasta oli kyllä kanelitangon tuoksu valmistuvaiheessa, mmmm!

Alempi kuva on HS:n ruokasivujen ohjeella tehty munakoiso-kikhernecurry, jossa on halloumjuustoa päällä. Tykkään noista munakoisoveneistä, mutta suosittelen tekemään currya esimerkiksi riisin kanssa. Me syötiin pelkästään munakoisoja ja ne kaipasivat jotain kevennystä.
/E

P.S. Otsikosta saatte syyttää Tuomasta.

7 kommenttia:

  1. Meillä on "kärsitty" munakoisohimosta kohta yli vuosi, mikä tarkoittaa munakoisoa jossakin muodossa lähes joka päivä eikä loppua näy. Miksiköhän kaneli sopii niin ihanasti munakoisoruokiin? Ja punaviini kuten juuri äsken. Tämäkin resepti tulee kokeiltavaksi./Aila

    VastaaPoista
  2. Munakoison rakenteessa on kyllä jotain sellaista, mitä muissa kasviksissa ei ole. Tehtiin tänään taas kesäkurpitsaruokaa, mutta ei sitten niin millään pärjää munakoisolle.

    VastaaPoista
  3. Kaneli ja munakoiso on totta tosiaan ihan käsittämättömän hyvä yhdistelmä! Jotenkin se makeus tekee munakoisosta täydellistä. Viime vuosina olen muutenkin huomannut, että lempiruokani sisältävät jotakin makeaa (hunaja tms.) tai kirpeää (sitruunaa, limeä).

    VastaaPoista
  4. Nopea lisäke mille hyvänsä, Caponata-vihannekset, josta tämä on yksinkertaistettu versio: sipuli,paprika,kesäkurpitsa ja munakoiso isoina palasina pannulle. Päälle suolaa,mustapippuria, hunajaa ja balsamicoa (tai valk. balsamicoa). Käännellään n. 10 min kahdella puulastalla. Hyvää mutta vielä parempaa seuraavana päivänä kylmänä vaikka, kun makeus ja suolaisuus ovat imeytyneet. Aila

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa herkulta ja ihanan simppeliltä lisukkeelta! Se on kyllä totta, että kaikki grillatut kasvikset maistuu seuraavana päivänä vielä paremmalta. Just eilen söin sunnuntaista uunivihannespaistosta, joka kylmänä oli tietenkin salaatti :)

    VastaaPoista
  6. Uuuh, nyt tekee ihan hurjasti mieli munakoisojuttuja ja Mad Meniä. Jääkaapissa on kyllä harmillinen munakoisovaje, ja talouden toinen MM-tuijottaja on vielä nukkumassa näin lauantaiaamuna. Meillä on vielä 4 jaksoa jäljellä. Mitäs sitten katsotaan? Ruokavinkkien lisäksi toivoisinkin ehkä myös sarjavinkkejä. Ehkä sitä varten jonkun bloginkin voisi aloittaa?

    VastaaPoista
  7. Sopranoksien ja Wiren jälkeen ei oikein mikään maistu miltään, mutta ehkä seuraavaks alkaa Lost-maraton. True Blood on telsusta hauska, mutta ei missään tapauksessa toimi putkeen katsottuna! Eli hyvät sarjaideat kelpais myös meille! /A

    VastaaPoista