18.11.2010

Punainen marraskuu, mikset sä jo tuu

Jostain syystä punajuuriruoat on jääneet tänä syksynä vähälle, vaikka minähän rrrrrakastan punajuuria. Syy ei ole uutinen, jonka mukaan raaka punajuuri on aiheuttanut myrkytyksiä. Omalla kohdallani selitys lienee ennemminkin se, että kaupan punajuuret on olleet ihan naurettavan pikkuisia, eikä sellaisia tee mieli kuoria. Nyt löysin ekokauppa Ekolosta vähän suurempia punajuuria ja tein niistä tätä kauniin väristä punajuuri-spelttipaistosta. Uuniruoat* on tällä hetkellä Se Juttu meidän keittiössä.



Punajuuri-spelttipata
(1 1/2 h + jyvien liotus)

Ohje oli muistaakseni Kotivinkistä, kirjoitin sen ylös kampaajalla käydessäni.

2 dl keitettyjä spelttijyviä
6-8 punajuurta
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl sokeria
7 dl vettä
2 tl kuivattua timjamia
2 dl kermaa
suolaa

1) Huuhdo spelttijyvät, liota yön yli runsaassa vedessä. Valuta vesi pois, huuhdo jyvät.
2) Kuori ja halkaise punajuuret ja porkkanat.
3) Kuori ja hienonna sipulit. Paista öljyssä, ripottele pinnalle sokeria.
4) Lisää pataan punajuuri- ja porkkalohkot, vesi, spelttisuurimot ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi.
5) Hauduta pataa kannen alla 200 asteessa noin tunti.
6) Lisää kerma ja suola. Hauduta sekoitettua pataa vielä noin 20 min.
7) Tarjoa salaatin ja suolakurkkujen kanssa.

+ Omia huomioita: Käytin Ekolosta ostettua spelttirisottoa, jota ei tarvi liottaa vaan keittää 20 minuttia. Laitoin pataan myös mustapippuria. Jälkikäteen mietin, että tähän sopisi myös aurajuusto ja ehkä myös sienet. Makunautinnon täydensi nokare smetanaa.
/E

* Vink vink pikkutontuille siellä Pohjanmaalla: meillä ei ole kunnollista ja kannellista uunipataa, olen vähän haaveillut sellaisesta.

5 kommenttia:

  1. Tosi juttu, myös Keski-Pohjanmaalla on ollut tänä syksynä säälittävän pieniä punajuuria. Sen vuoksi en ole tehnyt kertaakaan yhtä sinun suosikkiasi eli punajuuripihvejä.

    Äiti-tonttu kiittää lahjavinkistä ja laittaa sen korvan taakse. :)

    VastaaPoista
  2. Vaikea kuvitella, että punajuuren kasvattaminen olisi vaikeaa. Ja jos luomupunajuuret ovat pieniä, rupisia ja kovahintaisia niin silloin ei ole mikään kohdallaan minun mielestäni. Voi niitä papan kasvattamia, taatusti ekologisia, punajuuria: isoja ja meheviä eikä yhtään rupisia! Kaikesta huolimatta punajuuri on yksi ehdoton suosikki myös täällä! Aila

    VastaaPoista
  3. Meillä on Ailan kans aina samat suosikit (esimerkiksi punajuuri ja munakoiso)! Voiskohan niistä tehdä jotain suolaisia jälkkäreitäkin?

    VastaaPoista
  4. Jälkkäriä pitää alkaa miettiä mutta kun pohdit tuohon ym. ruokaa (teen sitä jossakin vaiheessa mutta voiko nuo spelttijutut korvata jollakin muulla?), että sopii ehkä myös homejuusto niin punajuuren kanssa on ihanaa myös vuohenmaitojuusto lisättynä hunajalla ja balsamicolla (uunissa). Seuraavan päivänä kylmänä ah niin ihana taivaallinen yhdistelmä suolainen ja makea!

    VastaaPoista
  5. Luulisin, että speltin sijaan voisi käyttää vaikka riisiä tai jotain muuta (katsoin nopeasti googlehaulla, että speltin voi korvata myös "kuorettomilla kauranjyvillä")... Ihanaa, kun tällä viikolla pitäis olla aikaa tehdä ruokaa, mun keittiö onkin ollut viime aikoina vähän laiska.

    VastaaPoista