27.1.2011

Kananlihalla



























Oletteko lukeneet näistä Ross-broilereista, joista Hesarikin oikein pääkirjoitussivullaan tänään hienosti muistutti? Kyse on siis jalostetuista broilereista; lajikkeille kasvatetaan esimerkiksi kookkaat rintalihakset ja vahvat jalat, jotta ne jaksaisivat kantaa mahdollisimman ison lihasmassan.

Olen lueskellut Ross-paroista jo aiemminkin, mutta asia ei sinänsä ole niin koskettanut, kun en ole syönyt broilerinlihaa pitkiin aikoihin. Nyt iski kuitenkin oikein raivonpuuska siitä, että Suomessa syödään niin paljon broileria ja silti vähät välitetään sen alkuperästä. Hesarin pääkirjoitetuksessa kerrottiin, että broilereiden luomutuotantoa ei ole Suomessa lainkaan, koska se aiheuttaa runsaasti kustannuksia. Kirjoituksessa viitattiin myös tutkimukseen, jonka mukaan 45 % suomalaisista pitää lihaa ostaessaan tärkeimpänä kriteerinä hintaa. Tuotannon eettisyyteen liittyviä seikkoja ihmiset mainitsevat Hesarin mukaan harvoin. Tuntuu niin hullulta tällä eettisyyttä korostavalla aikakaudella! Kuvittelisin, että olisi parempi omatunto, jos lihaa söisi harvemmin ja ennemmin panoistaisi sen eettisyyteen. Mitä te muut ajattelette?

Onpa ainakin taas lisää syitä jatkaa kasvislinjalla.
/E

8 kommenttia:

  1. Tehobroilerin ja kassikalan kulutus on jäänyt itseltäni todella vähiin, oikeastaan nolliin, nimenomaan sen takia koska näiden "tuotanto" alkaa olemaan jo jotain niin sairasta ja epäluonnollista, etten oikein edes uskalla syödä niitä... koska ne alkavat olla jo niin kaukana niistä linnuista ja kaloista joita ihmiset ovat syöneet tuhansia vuosia.

    Ihmettelen myös suuresti jos joku kertoo jättäneensä "punaisen lihan" syönnin eettisistä syistä, mutta broileri maistuu kyllä.

    VastaaPoista
  2. http://i.imgur.com/peIIt.gif

    VastaaPoista
  3. Pahoittelut huonosta linkityksestä, mutta löysin juuri sopivasti keskusteluun sopivan kuvan. Kannattaa tsekata :D

    VastaaPoista
  4. Uijui, mikä kuva. Onneksi ei ollut lautasella broileria (vaan suklaakakkua).

    Kieltämättä kiinnostaa tämä HS:n aktiivinen broilerikeskustelu. Itse vähensin lihan syöntiä aikanaan lähinnä ympäristösyistä + ihan vaan omien mieltymysten takia. Possusta ja naudasta oli helppo luopua, mutta kanaa oli kiva kokkailla silloin tällöin. Viime aikoina on kuitenkin tullut seinä vastaan. On tosi vaikea enää perustella itselleen, miksi olisi ok syödä jotain noin epäluonnollista ja noin kurjissa oloissa kasvanutta. Siispä en syö broileria. Ehkä pohdin asiaa uudelleen, jos markkinoilla joskus tulee luomukanaa.

    VastaaPoista
  5. Luomukanaa, eli ei muuta kuin lintumetsälle. Pyydä Top Chef -Sirly mukaan!

    VastaaPoista
  6. Niin, mun suunnitelmaanhan kuului syödä jatkossa kasviksia ja RIISTAA, ja onneksi on tuo lintukoirakin!

    VastaaPoista
  7. Ai oot kasvissyöjä? Syöthän sä kanaa ainakin?
    Kiitos taas hyvästä blogipostauksesta:)

    -Sanna

    VastaaPoista
  8. Kivaa kun tämä broileriasia on herättänyt keskustelua, jei!

    Sanna: Tarkennuksena mun kasvissyöntiin seuraava tilitys. Lopetin kanan syömisen silloin Englannin-vuoden lopulla enkä ole enää sen jälkeen syönyt muuta lihaa kuin kalaa. Hmm...kuinkas monta vuotta se sitten tekeekään? 7? 8? Viime vuonna ajattelin, että yrittäisin "purkaa" kasvissyöntiä (tai siis tarkemmin sanottuna pescovegetarismia) niin, että opettelisin taas uudelleen syömään esim. kanaa (matkustaminen olisi helmpompaa, kun vaikka Venäjällä oli tosi vaikeaa löytää lihatonta ruokaa), mutta yritys kääntyi siinä mielessä toisin päin, että muutaman kokeilun jälkeen liha alkoi ajatuksena ällöttää entistä enemmän. Päätin siis pysyä entistä vankemmin kasvissyöjänä, joka syö silloin tällöin kalaa!

    VastaaPoista