18.2.2013

Keittiöni 10 parasta asiaa

Saimme viime vuoden puolella blogihaasteen Things to make and do -blogin Maijalta (yksi suosikkibloggaajistamme muuten). Tarkoituksena oli listata kymmenen suosikkiasiaa. No, emme ehtineet mukaan, olemmehan jahkailevia pohjalaisia! Varsinainen haasteaika on jo ohi, mutta tässä vielä listaus tämän hetken parhaista asioista.

1) Dr. Karg -luomunäkkileipä. Tämä maukas näkkäri on auttanut pois leipäkierteestä. Jep, se on aika tyyristä, mutta ei ole toisaalta halpaa pitää tuoretta leipää kaapissa homehtumassa. Tohtori Karg sisältää ihanan paljon siemeniä, jotka eivät rapise pois, niin kuin monien leipien päälle liimatut siemenet. Uusi suosikkini on makea speltti- & mysli. Nam!


2) Itse tehty ruisleipä ja sen mukanaan tuomat lieveilmiöt. Ei voi liikaa korostaa sitä, miten siistiä on, että on oma juuri. Tai ehkä voi, niin paljon sitä on tullut viime aikoina hehkutettua. Mutta ruisleipä on saanut aikaan hyvien asioiden lumipalloefektin: en juurikaan enää syö hiivalla kohotettua leipää, mikä saa olon paljon paremmaksi. Ja vielä parempaa: sisko sai kivikovan ruisleivän innoittaman uusittua veitsivarastonsa. Itse harkitsen samaa.

3) Rauhassa tehdyt sunnuntaiostokset. En ole sunnuntaiaukiolojen puolestapuhuja, tai en ainakaan ennen ollut. Mutta viimeisen puolen vuoden aikana olemme aina silloin tällöin käyneet isommalla porukalla sunnuntaiostoksille Munkkivuoren Munkissa tai Käpylän hipster-supermarketti Mustapekassa. Ruokaostosten teko on ihan parasta silloin, kun on aikaa pysähtyä ihailemaan siitakesieniä ja Perniön lihan maksamakkaraa. Ja mennä sitten porukalla tekemään päivällistä.


4) Punajuurisilakka. Jollain sitä täytyy naisen elää sillisesongin ulkopuolellakin. Tämä kalamarkkinoilta ostettu punajuurisilakka oli ihan mainio löytö.
5) Seesamiöljy. Haju on voimakas, aluksi jopa ällöttävä, mutta oikein käytettynä tuo ihanan vivahteen aasialaisiin ruokiin. Paahtamattomista siemenistä valmistettu on miedomman makuista, mutta me olemme tykästyneet tähän tummaan mömmöön.
6) Manteliöljy. Pullo löytyy myös keittiöstä, mutta tätä kyseistä käytetään kylppärissä. Sopii kasvojen tai vartalon ihonhoitoon, kynsinauhojen pehmittämiseen, hieronta- tai kylpyöljyksi. Ja pro vinkkinä: manteliöljyyn saa muuten ihanaa vaniljantuoksua, kun siinä liottaa vaniljatankoa viikon ajan.


7) Spelttijauhot. Ja se, että niillä voi korvata vähintään kolmanneksen vehnäjauhoista, suolaisissa ja makeissa leivonnaisissa. Tällä hetkelle haaveilemme siskon kanssa kansalaisopiston spelttikurssista.


8) Nilviäiset. Tämän talven aikana olemme ensimmäistä kertaa ostaneet ostereita ja sinisimpukoita – ja hoksanneet, että niiden valmistaminen on paitsi ihanan juhlallista, myös todella helppoa.

9) Teepallot. Eli vihreästä teestä tai oolongista tehdyt pallot, jotka aukeavat, kauniiksi kimpuksi, kun ne pudottaa teeveteen. Teeseremonia on ihana sana, ja näiden pallojen ansiosta sitä pääsee käyttämään, vaikka ei teehifistelystä muuten mitään tietäisikään.
10) Kiva tiskiaine. Olen todennut, että tiskiaineen paikka on tiskipöydällä (se ei koskaan mahdu minnekään muualle, ja tiskaaminen tuntuu jotenkin vaivattomammalta, jos pesuainetta ei tarvitse kaivaa tiskipöydän kätköistä). Siksi tiskiaineen ulkonäöllä on väliä. Olin aiemmin Mummi ja minä -fani, mutta sitten sain kuuman vinkin siitä, miten kätevää on, jos tiskiaine on pumppupullossa. Method-pullo on hygieninen, ja kurkun tuoksu keittiössä on kivaa vaihtelua!

A

1 kommentti:

  1. Peukkua näille kaikille mutta etenkin rauhallisille sunnuntaiostoksille! Tämän ajattelutavan aion omaksua.

    VastaaPoista