3.3.2013

Nurinkurinsään bouillabaisse



Eilinen päivä oli ihanan keväinen: kadut olivat kuivia ja ulkona tarkeni ilman pipoa, sifonkihuivi korvien suojana. Ostettiin kimppu keltaisia leinikkejä ja soviteltiin kevätvaatteita.

Sitten tapahtui jotain, mitä Hesari kutsuu lumimyräkäksi, Iltalehti nurinkurinsääksi ja Ilta-Sanomat myrskyksi. 

Ei auttanut kuin sytyttää kynttilät ja laittaa bouillabaisse liedelle.

Bouillabaisse

3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
reilusti persiljaa
10 kpl fenkolinsiemeniä
1 varsisellerin varsi
1 iso fenkoli
4 porkkanaa
2 tlk kuorittuja tomaatteja
kalojen perkuujätettä tai 1,5 rkl kalafondia

sekaisin erilaisia tuoreita mereneläviä, esimerkiksi
150 g turskaa
250 g lohta
4 keitettyä jättikatkarapua 
12 sydänsimpukkaa

Aioli

1 kananmunan keltuainen
1 tl sinappia
vajaa ruokalusikallinen valkoviinietikkaa
hyppysellinen suolaa
noin 1,5 dl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi

Ota aiolin ainekset huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen majoneesin tekoa.

Jos käytät perkuujätettä, keitä sitä 1,5 litrassa vettä (tai tee isompi satsi ja pakasta osa) parikymmentä minuuttia. Kuori vaahtoa välillä pois. Siivilöi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Pilko kasvikset ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä. Lisää kuoritut tomaatit ja kalaliemi. Jos et tehnyt itse kalalientä, lisää tässä vaiheessa kalafondi ja noin litra vettä.

Tee tässä välissä aioli. Sekoita kulhossa vispilällä keltuainen, suola, valkoviinietikka ja sinappi. Kaada öljyä ohuena norona ensin muutama ruokalusikallinen ja sekoita koko ajan. Kun seos alkaa paksuuntua, lisää norona loput öljystä. Sekoita joukkoon valkosipuli. Tarkista lopuksi suola. 

Suolaa kalat kevyesti. Leikkaa kalat, mutta jätä isohkoiksi paloiksi. Heitä kalat keittoon.  Lisää lopuksi ravut ja simpukat ja kypsennä vielä pari minuuttia.

A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti