25.3.2013

Ruokailu ja urheilu, uu-u, uu-u!


Vielä vuosi sitten olin ihminen, joka vihasi sienestämistä ja ärsyyntyi, kun muut hehkuttivat sienestyskokemuksiaan. Ja vielä kuukausi sitten olin ihminen, joka vihasi hiihtämistä ja ärsyyntyi, kun muut hehkuttivat hiihtokokemuksiaan. Muutama viikko sitten minusta tuli ihminen, joka sanoo "jos otan mun sienestysrepun mukaan hiihtoretkelle, niin voidaan laittaa eväät sinne!"

Sunnuntaina ei tosin tarvittu eväitä, sillä uunissa odotti luomulihapata. Sivupolkuna (latuna?) tähän: oli hauska huomata, että luomunaudanlapa maksoi suurin piirtein saman verran kuin tavallinen jauheliha. Kun kypsennysaika on pitkä, ei lihan todellakaan tarvitse olla sisäfilettä. Toisin sanotusti: luomuliha ei ole kallista, kunhan tekee ruokaa ilman kiirettä. Suosittelen myös Urtekramin luomuriisiä.

Naudanlapa savipadassa

luomunaudanlapaa
3 dl tummaa riisiä
4 salottisipulia
valkosipulia
5 luomuporkkanaa
soijaa
kokonaista maustepippuria
kokonaista mustapippuria
laakerinlehti
hunajaa
portviiniä
kermaa

Laita savipata kylmään veteen noin puoleksi tunniksi. Pilko lapa sopivan kokoisiksi paloiksi, ripottele päälle suolaa ja ruskista pannulla voi-öljyseoksessa. Siirrä lautaselle.

Kuullota pannulla ronskiksi lohkoiksi pilkottuja sipulilohkoja ja paloiteltuja porkkanoita. Lisää vettä (noin tuplamäärä suhteessa riisiin). Lisää soijaa, maustepippurit, mustapippurit ja laakerinlehti. Lisää viini, kiehauta ja tarkista maut.

Kaada riisi padan pohjalle. Nostele päälle lihat ja kaada kasvikset ja suurin osa nesteestä. Laita pata uuniin ja säädä uuni noin 180-asteeseen. Anna kypsyä rauhassa noin 3 tuntia. Kermaa voi lisätä viimeisen tunnin aikana haluamansa määrän.

A

2 kommenttia:

  1. Oioi, kuulostaa ihanalta! Aion kokeilla. Oon maailman huonoin käyttämään mitään muuta lihaa kuin jauhelihaa, mutta tää kuulostaa ihanan simppeliltä. Tulisipa kerrankin hyödynnettyä Hakaniemen hallin lihatarjontaakin.

    VastaaPoista
  2. Jep, ja mummon vanha savipata on mahtava kaikissa tällaisissa hitaissa sunnuntairuoissa. Siinä voi pehmentää melkein minkä tahansa lihan - ja riisit samalla vaivalla. Parempi kuin aromipesä, hehe...

    VastaaPoista