1.3.2013

Ulos kuoresta: perjantai-illan simpukkakokeilu

Ajatus tuli viime syksynä. Pitäisikö syödä joku päivä simpukoita? Uskaltaisiko niitä tehdä itse? Osaisiko ne valmistella oikein? Aloitimme sinisimpukoista, teimme yhden osterikokeilun (niiden merellinen maku oli todella äärielämys) ja nyt ostimme vongole-simpukoita. Kaikkien valmistaminen on ollut ihanan simppeliä. Simpukoiden elonmerkit oli tosi helppo havaita: ne tarkistettiin ensimmäisen kerran kalatiskillä, matkan aikana kuolleet poistettiin joukosta puhdistusvaiheessa ja viimeinen tarkistus tehdään lautasella: kiinni olevia ei syödä.

Vongolet ovat siis niitä pieniä ja kauniita, jotka on totuttu tarjoamaan spaghetin kanssa. Ne toimivat hyvin myös sinisimpukoiden tapaan tarjoiltuna.

Tarvitset: kaksi, kolmesataa grammaa simpukoita per syöjä, puolikkaan pullon huonoa valkoviiniä ja puolikkaan hyvää. Yrttejä, ranskanperunoita, vaaleaa leipää ja majoneesia.


Vongole-simpukat valkoviinikastikkeessa

Liemi

600 g vongole-simpukoita (tai sinisimpukoita)

2 sipulia tai 8 kevätsipulin vartta
3 valkosipulinkynttä
runsaasti tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia (myös muut yrtit käyvät)
1 laakerinlehti
50 g voita
valkoviiniä

Aioli

Majoneesia
2 hienonnettua valkosipulinkynttä

ranskanperunoita, vaaleaa leipää

1) Sekoita ensin aiolin ainekset keskenään ja laita kylmään. Jos teet itse ranskanperunat, valmistele ne tässä välissä.

2) Kuullosta silputut sipulit ja yrtit voissa kattilan pohjalla. Lisää valkoviiniä ja kiehauta. Käännä lämpö pienemmälle.

3) Valmista sillä aikaa lisukkeet, eli laita ranskanperunat uuniin. Kata pöytä ja pilko leipä, sillä simpukat ovat parhaimmillaan juuri kypsennettyinä. Odottaminen saa ne sitkistymään.

4) Pese simpukat juuresharjalla. Sinisimpukoista lähtee enemmän hiekkaa ja likaa kuin vongoleista. Jos simpukka on auki, kopauta sitä tylpällä esineellä.

Tässä eläviä simpukoita:


Tässä taas simpukka, joka ei mene kiinni. Aukinaiset heitetään tässä vaiheessa pois.
Vongole-simpukat ova tämän jälkeen valmiita keitettäviksi, sinisimpukoista tulee vielä poistaa parta. Ota parta veitsen ja peukalon väliin ja vedä ronskisti.

5) Nosta liemen lämpötilaa niin että neste kiehuu. Kaada simpukat kattilaan ja peitä kannella. Simpukoiden ei tarvi peittyä nesteeseen, vaan höyry kypsentää ne. Simpukat ovat valmiita neljän – viiden minuutin kuluttua. Voit joko nostaa kattilan pöytään sellaisenaan tai erotella simpukat ja liemen toisistaan siivilän avulla.

Nosta pöytään se parempi pullo kylmää valkoviiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti