13.3.2011

Kas näin paistuu leipä!


Meillä oli Hennan kanssa eilen cupcake-ilta. Kun uuni oli lämpimänä, tehtiin samalla myös hyviä aprikoosisämpylöitä.

Alkuperäisessä ohjeessa oli myös hasselpähkinöitä ja porkkanaraastetta, mutta tehtiin vähän yksinkertaisempi versio. Just hyvä taikina ihmiselle, jolla ei ole maitoa juuri koskaan jääkaapissa. Ja maistui ihan tosi hyviltä!

Aprikoosisämpylät
Taikinan juuri:
5 dl vettä
2 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
5 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen sokeri, hiiva ja jauhot. Sekoita ja anna tekeytyä liinan alla noin 15 minuutin ajan.

Taikinaan lisätään 15 minuutin jälkeen:

1 tl suolaa
4 rkl öljyä
10 kuivattua aprikoosia pieneksi pilkottuna
n. 4 dl sämpyläjauhoja (loppui kesken, laitoin vähän grahamjauhoja)

Lisää juuren joukkoon suola, öljy ja pilkotut aprikoosit. Lisää jauhoja vähitellen samalla vaivaten. Taikina kannattaa jättää löysäksi. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.



Viime viikolla tein yhtenä iltana myös kotitekoista "rieskaa" tällaisella helpolla pikaohjeella (Yhteishyvästä). Hyviltä maistuivat, mutta seuraavalla kerralla jättäisin silti fenkolinsiemenet pois - niin ihanaa kuin fenkoli onkin, mun mielestä siementen maku tuli liikaa läpi. Ja lisäisin myös vähän suolaa.

Peruna-porkkanarieskat(8 kpl)

1 1/2 dl (100g) perunasosejauhetta
2 dl hienojakoista porkkanaraastetta
1 kananmuna
1 prk kermaviiliä
(1 tl fenkolinsiemeniä)
n. 1 1/2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi kulhossa. Nosta taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperille. Taputtele taikinanpalat rieskoiksi jauhotetuin käsin. Pistele haarukalla. Paista 250-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa heti tuoreina!
/E

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti