3.3.2011

Mitä kaikkea ihanaa saankaan joka päivä syödä!


Kotitoimistollani päivän polttava puheenaihe on ollut Hesarin juttu Mitä enää saa syödä? Aihe on tärkeä (eettinen syöminen), mutta itse olen aina vähän harmissani, kun syömistä käsitellään näin kauhean negatiivisesta näkökulmasta. "Enää" sana otsikossakin viittaa siihen, että nonniin, kaikki kiva nyt meiltä kielletään.

Itse olen poistanut ruokavaliostani monet Hesarin mainitsemista raaka-aineista (naudanliha, sianliha, kananliha), vähentänyt monien syömistä (riisi, kasvihuonekasvikset). Mutta silti olen sitä mieltä, että soija on ihan hyvä raaka-aine (koska en ainakaan tue nykyään sitä, että soijaa kasvatettaisiin eläinten rehuksi vaan syön sitä itse), vaikka tiedänkin, että myös soijaa voi kritisoida monista asioista.

Ennen kaikkea olen sitä mieltä, että meitä kuluttajia voitaisiin ennemminkin kannustaa kokeilemaan ympäristölle hyviä, eettisiä vaihtoehtoja sen sijaan, että tuotaisiin esiin, mitä kaikkea huonoa ja väärää meidän ruokavaliossamme onkaan. Tai siis kun tavislihansyöjä näkee tuon Hesarin "kielletyn listan", hänelle saattaa tulla tunne, että kannattaako edes yrittää, kun kaikki on kuitenkin kiellettyä. Itse uskon ennen kaikkea siihen, että jos iso määrä ihmisiä muuttaisi ruokavaliotaan vähän ekologisempaan ja eettisempään suuntaan, vaikutukset olisivat suuret. Ei siis tarvitse olla täydellinen, kunhan yrittää. Itsekin olen viime aikoina yrittänyt tehdä parempia lähiruokavalintoja ja lisätä ruokavaliooni esimerkiksi ohraa, spelttiä, härkäpapuja, hernerouhetta ja niin edelleen.

Positiivisempaa ajattelua tähän paatokseen vielä lopuksi. Vanhasta Huili-lehdestä löytyi tämä lista, mitä kalaa kannattaisi syödä. Ensi kerralla kalatiskiltä sitten silakkaa tai ahventa!


/E

1 kommentti:

  1. Mua häiritsi myös tosi pahasti tuon jutun asenne. Siinä ei tarpeeksi tuotu esiin sitä, että kaikki asiat eivät ole ikuisesti kiellettyjä, vaan ne voisi vain tehdä paremmin. Itse ajattelen, ettei kaikkien tarvi lopettaa (kaiken) lihan syöntiä, kunhan söisi vähemmän ja parempaa. Ei se silloin tarkoita luopumista vaan vain parempia valintoja. Itse en ole esim. vieläkään lopettanut maidonkulutusta, mutta olen vähentänyt ja siirtynyt luomuun tai soijamaitoon. Kun toissapäivänä tehtiin sushia, tuijoteltiin tiskillä pitkään tonnikalaa mutta ostettiin lohta (ei avata tätä aihetta uudelleen :D). On sekin jotain.

    VastaaPoista