4.2.2011

Terveydeksi!


Tämä saattaa olla niitä juttuja, joita kymmenen vuoden päästä selittelen hermostuneesti naureskellen sanomalla ”se nyt vaan oli sellainen kausi” (niin kuin nyt selittelen siilikorvakoruja, vaaleaa palkkiraitaa etuhiuksissa tai Adidaksen micro-shortsien käyttämistä jumppasalin ulkopuolella – asioita, joita jouluna katsotut kotivideot palauttivat mukavasti mieleen).

Jep, minäkin olen hurahtanut. Kuten jo aiemmin mainostin, olen nyt kesästä asti syönyt aamupalasmoothieita. Ei, vartaloni ei ole taianomaisesti kiinteytynyt eikä aurani ole kirkastunut, mutta jotain hyvää näissä mömmöissä on. Sillä:

- En ole ollut koko syksynä/talvena kertaakaan pienessäkään flunssassa tai millään muulla tavalla kipeänä.
- Kokonaisfiilis on ollut pirteä kaikesta pimeydestä huolimatta (myös d-vitamiinitankkauksella on saattanut olla vaikutusta, ehkä kirjoitan siitä myöhemmin!)
- Jatkuvasta leivän puputtamisesta seuraava ärsyttävä turvonnut olo on kadonnut. Leipä myös maistuu paremmalta, kun sitä syö harvoin.
- Kaupassakäynti on helpottunut, kun ei tarvitse yrittää miettiä, mitä muuta leivän päälle voisi laittaa kuin juustoa. Riittää, että muistaa ostaa banaaneja ja rahkaa.

Tällä hetkellä opettelen eroon maitopohjaisista smoothieista ja yritän korvata rahkan soijatuotteilla, mehulla tai vedellä. Koska käytössäni on tavallinen sauvasekoitin, en pysty tekemään jäämurskapirtelöitä.

Reseptejä on tavallaan turha kirjata, sillä harvemmin tulee tehtyä kahta samanlaista. Listailen silti suuntaa antavia luetteloita, jos joku haluaa kokeilla. Mun smoothieille tyypillistä on, että niissä täytyy aina olla jotain pureskeltavaa. Olen maailman hitain ruokailija lähinnä siksi, että pureskelen kaiken, mitä syön. Myös jogurtit ja sosekeitot. Ja pirtelöt. Tietenkin on paljon kivempi pureskella asioita, joissa on jotain pureskeltavaa. Jos marjoissa ei ole siemeniä tai muuten hauskaa rakennetta (kuten lakassa/viinimarjoissa), lisään sekaan jotain kiinteää, kuten goji-marjoja tai cashewpähkinöitä.

1. Puolukka-rahkasmoothie (ihan ekassa kuvassa): Muutama kourallinen puolukkaa, banaani, purkki maitorahkaa, loraus luomumaitoa, ruokalusikallinen goji-marjoja ja ruokalusikallinen ruisleseitä. Puolukka on ainoa marja, jota makeutan hunajalla. Tämän tyylisiä rahkasmoothieita olen syönyt noin viitenä aamuna seitsemästä.

2. Lakkaa, macaa, inkamarjoja, luomumysliä ja Bulgarian jogurttia.


3. Välillä – etenkin kun kyse on välipalasta – kantsii smoothie jättää sekoittamatta. Etenkin, jos kyseessä on viikonloppuherkku eli turkkilaisesta jogurtista tehty versio. Tässä viinirypäleitä, banaania, soijajogurttia ja cashewpähkinöitä.


4. Kuvat on aika turhia, koska nämä kaikki näyttää samalta! Joka tapauksessa suosikkini: punaviinimarja-banaani-soijajogurtti-luomumaito-acai-cashewpähkinäsmoothie.



5. Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta, tiesi Hugokin. Tämä vihersmoothie meni pilalle liiallisen innokkuuden takia. Pohja oli lupaava: tammenlehväsalaattia, basilikaa, kurkkua ja cashewpähkinöitä. Koska oli kova nälkä, menin liian pitkälle ja lisäsin vielä puolikkaan avokadon, sitruunaa ja viinirypäleitä. Lopputulos: pinaattikeittoa ulkonäöltään muistuttavaa, rakenteeltaan ja maultaan sekavaa litkua. Opetus: pidä maut yksinkertaisina. Muuten haaskaat hyviä raaka-aineita.

/A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti