9.12.2010

Hapanta piirakkaa - ei niin happamia naamoja

Eilen pelattiin meillä Scotland Yardia, kuumimmista kuuminta lautapeliä suoraan 90-luvulta. Särpimeksi leivoin pari kaalipiirakkaa, joista tuli suolakurkkujen ja smetanan kanssa kivan venäläinen henki. Ohjeen olin repäissyt joskus Hyvä Terveys -lehdestä. Hyvä Terveys tosin ei välttämättä suosittelisi samanlaista smetanavuorta kuin mitä oman lautasen sivuun kasasin. Hmmmm.

Kaalipiiras

Pohja:

2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1/2 tl suolaa
1 omppu (kirpeä, esim. Granny Smith)
125 g rasiamargariinia
(kylmää vettä)

Täyte:

500 g kaalia
2 sipulia
2 rkl rasiamargariinia
2 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Lisäksi:
kananmuna voiteluun

1. Tee taikina. Sekoita jauhot ja suola. Kuori ja raasta omena. Lisää omppu ja margariini jauhoihin. Nypi taikina tasaiseksi. Jos taikina murenee liikaa, lisää tilkka vettä. Kääri taikina kelmuun ja nosta viileään noin tunniksi.

2. Valmista täyte. Kuori sipulit ja viipaloi ohuiksi palasiksi. Suikaloi kaali. Laita margariini suureen kattilaan (käytin wokkipannua) ja lisää sipulit ja kaalisuikaleet. Kääntele seosta hetki, laske sitten lämpö minimiin ja peitä kannella. Anna hautua silloin tällöin sekoitellen, kunnes seos on pehmeää. Nosta lämpötilaa ja lisää loput ainekset. Haihduta, kunnes on melko kuivaa. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Lisää tarvittaessa suolaa.

3. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla alustalla kahdeksi pyöreäksi levyksi. Nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.

4. Jaa kaali-sipuliseos taikinapohjille, mutta jätä reunoille 2-3 cm tilaa. Käännä reunat ylös. Voitele reunat kananmunalla.

5. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia. Ripottele päälle salaattia.

/E

1 kommentti: