21.8.2012

Silmästä silmään



Mulla on yksi elinikäinen ruokainhokki: hernekeitto. Sunnuntaina ostin herneitä ja kokeilin, saisinko niistä tehtyä keiton, josta tykkäisin. Ja niin kävi! Santsasin tuorehernaria jopa lisää.

Ja kun hankalien makujen ääreen päästiin, tein myös pastaa, jossa oli timjamia. Se on mauste, joka joskus tunkee mun mielestä ruoista vähän liikaa läpi (toisin kuin korianteri, jota tiedän monien ihmisten inhoavan – mun mielestä korianterin maku on aivan ihana!). Tähän Hesarin ohjeella tehtyyn kantarellipastaan timjami sopi aivan tosi hyvin.

Tuorehernekeitto

herneitä (ei mitään hajua, kuinka paljon, mutta "pussillinen")
pari kynttä valkosipulia
sipuli
pari-kolme pientä perunaa
vettä
1/2 dl kermaa
30 g tuorejuustoa
3/4 dl kuohuviiniä (loput voi juoda ruoan kanssa, jes!)
tuoretta timjamia
suolaa + mustapippuria

Kuullota sipulit kattilassa, lisää vesi (ja halutessasi liemikuutio, minä en laittanut). Lisää perunat ja herneet, anna kiehua parikymmentä minuuttia. Soseuta keitto, nosta takaisin liedelle. Kaada kerma, lisää juusto. Mausta. Kaada ennen tarjoilua sekaan kuohuviini.

Kevätsipuli-kantarellipasta

reilu litra kantarelleja
2 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
300 g spaghettia
merisuolaa
1 dl pastan keitinvettä
75 g kirnuvoita
timjamia
mustapippuria
oliiviöljyä
parmesania

Puhdista sienet, revi isot pienemmiksi. Laita pastavesi kiehumaan, lisää merisuolaa ja öljyä. Ota pastat pois al dente. Sillä välin pilko sipulit ja valkosipulit. Paista sieniä pannulla, lisää voi ja sipulit. Hauduta keskilämmöllä noin vartti. Mausta timjamilla + mustapippurilla + suolalla. Sekoita spaghetin sekaan öljyä, lisää tarvittaessa joukkoon keitinvettä. Ripottele parmesania päälle.

/E

3 kommenttia:

  1. Seuraavaksi maksapihvit puolukalla? Ja tonnikalapasta.

    VastaaPoista
  2. Mäkin leikkasin tuon Hesarin pastaohjeen talteen! (Ehkä juuri siksi, että itse tykkään timjamista. Tai sitten se oli kohta "75 grammaa voita") Pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Heh, Maija, mun täytyy tunnustaa: Tuon HSn pastaohjeen pointti oli kai se, ettei kantarelleja tarvitse aina löllöyttää kermassa, vaan niiden maku tulee paremmin esiin näin valmistettuna. No, illalla mun teki mieli vähän kermaisempaa versiota tästä pastasta, joten paistoin loput vielä pannulla niin et lisäsin vähän kermaa. Niin se maistui ehkä vielä paremmalta (lue: rasvaisemmalta)! Oon varmaankin ehdollistunut kantarellien makuun nimenomaan kerman kanssa. -E

    VastaaPoista