11.7.2012

Kun on tarpeeksi iso, saa leikkiä ruoalla



Eilen kaivelin reseptiarkistoa (sitä paperista, jota en ole järjestellyt yhtä hienosti kuin eräs ystäväni juuri äitiyslomalla) ja löysin reseptin, jonka olen ottanut jo monta vuotta sitten irti Tiede-lehdestä. Gazpacho! Se on yksi mun ikuinen kesäherkku, mutta tällä kertaa kyse ei ollut ihan tavallisesta gazpachosta, vaan MANSIKKAgazpachosta. Idea on se, että tomaatti korvataan tässä kylmässä keitossa kokonaan mansikoilla. Maut ovat niin samantyylisiä, että makuaisti saattaa jopa vähän hämääntyä (olisi ollut kiva maistaa tätä sillä tavalla, etten olisi tiennyt raaka-aineista!).

Kaveriksi tehtiin M:n kanssa mun uudesta, ihanasta Vegestan-keittokirjasta Pinaatti-aprikoosi-bulgursalaattia. Se oli tosi kiva salaatti, kun omenamehu toi vähän makeutta. Ja juomaksi vissy-lime-minttu-ruokosokerijuomaa. Oi kesäpäivät!

Mansikkagazpacho

1 l mansikoita
1 punainen paprika
1 punasipuli
1/2 dl oliiviöljyä
2-3 rkl balsami- tai sherryviinietikkaa
1 rkl suolaa (ohje sanoo näin, mutta 1 kokonainen mittaruokalusikka voi kyllä olla vähän liikaa, kannattaa siis maistaa itse)
pari lehteä korianteria, mutta varovaisesti, ettei maku tunge läpi
valkopippuria

Pilko raaka-aineet kattilaan (käsittääkseni tässä vaiheessa myös oliiviöljy, vaikkei siitä reseptissä mainuttukaan), lisää suola. Lämmitä seosta varovaisesti (noin 50 asteessa) 10 minuuttia. Soseuta ja jäähdytä. Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria, etikkaa, suola ja pippuria.

Pinaatti-aprikoosi-bulgursalaatti

100 g kuivattuja aprikooseja paloina
300 g bulguria
4 dl kasvislientä
3 dl omenamehua
150 g pinaattia
1 porkkana
1 pieni punasipuli
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl limettimehua ja 1 limetin kuori
1 tl chilihiutaleita
1 tl jeeraa
suolaa ja mustapippuria
100 g suolattomia manteleita / pistaaseja
1 pieni nippu korianteria
kourallinen minttua

Pane aprikoosit likoamaan veteen. Kuumenna uuni 140 asteeseen. Levitä bulgur uunivuokaan, sekoita kasvisliemi ja omenamehu joukkoon. Pane vuoka uuniin 20 minuutiksi, sekoita välillä.

Valmista kasvikset. Revi pinaatti, suikaloi porkkana ja sipuli. Vatkaa öljy, limetinmehu, limetin kuori, chili ja jeera yhteen ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Valuta aprikoosit ja anna bulgurin jäähtyä hetki. Lusikoi bulgurit kulhoon ja sekoita loput ainekset joukkoon. Tarkista maku.
//Huom! Seuraavalla kerralla, kun teen tätä salaattia, lisäisin mukaan ehkä valkoisia isoja papuja. Se kuulostaisi hyvältä yhdistelmältä ja saisi vähän lisäproteiinia.//

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti