16.10.2010

Ei mikään perjantaipullo vaan perjantaipatonki



Vietin perjantai-illan yksin kotona, kun Tuomas oli soittamassa levyjä ja minä kipeänä. Hemmottelin itseäni ja tein suosikkiasiaani: luin hyvää kirjaa (Riikka Pulkkisen Totta, joka on muuten yllättävän hyvä) ja söin samalla leipiä sängyssä.
Eikä ihan mitä tahansa leipiä, vaan itsetehtyä patonkia!
Mulla on jo pitkään ollut leipähimous ja olen hamstrannut kaikenlaisia ihania jauhojakin viime päivinä kotiin. Tarkoitus oli itse asiassa tehdä spelttipatonkeja, mutta ohje oli sen verran hankala, että teinkin nämä Kotivinkin ohjeella.



Durumvehnäpatongit

(3 patonkia, varaa aikaa nostatukseen)

2 1/2 dl vettä
25 g hiivaa (eli yksi kuivahiiva)
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
noin 6 dl durumvehnäjauhoja
2 rkl öljyä

1) Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä vesi mikrossa ja lisää se jauhoseokseen. Alusta.
2) Lisää öljy ja vaivaa 10 min.
3) Peitä taikina liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
4) Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä kolme patonkia. Anna kohota noin tunti.
5) Jauhota patonkien pinta ja leikkaa viiltoja.
6) Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pane uunin pohjalle pelti*, jossa on 2 dl vettä ja sulje luukku.
7) Avaa luukku, mutta varo höyryä. Nosta patonkipelti uunin keskitasolle. Alenna lämpö 225 asteeseen ja paista patonkeja 15-20 minuuttia.

Nuo ihanat lettujauhot sain muuten työkaverilta, paketti on supersöpö.
/E

1 kommentti:

  1. Nämä sämpylät maistuivat toimiston kaverillekin!

    VastaaPoista