18.9.2012

Ihan sienissä


Vielä viime syksynä toinen tämän blogin pitäjistä oli sitä mieltä, että sienet ovat ihan mainio juttu, kunhan niitä ei tarvitse kerätä itse. Maksoin valittamatta kovaa kilohintaa kantarelleista, kunhan ei tarvinut koskea kumppareihin, hätyytellä hirvikärpäsiä tai rapsutella puhtaaksi tatteja.

Kului tasan vuosi, ja jotain tapahtui: Ollaan ihan vahingossa oltu sienestämässä kolmena viikonloppuna peräkkäin. Jos olisi vuosi sitten saanut syntymäpäivälahjaksi sienestysrepun, olisin purskahtanut itkuun. Tänä vuonna riemastuin.

Oppaat ovat olleet joka kerta ihan mainiot, mikä on helpottanut operaatioita valtavasti.


Eka saalis oli litrakaupalla kantarelleja Inkoosta, toinen pari litraa kantarelleja, suppilovahveroita ja mustia tovisieniä Pornaisista ja kolmas kaksi korillista suppiksia, haperoita ja rouskuja Nuuksiosta. Aikamoista. Joka kerta metsässä on kulunut alle tunti.

Nuuksion saalis oli niin mahtava, että niiden putsaaminen & ruoaksi valmistaminen vei viisi tuntia. Lopulta yhden reissun sienistä syntyi alkupalat, viime postauksessa mainittu suppilovahveropiirakka sekä tattisalaatti.



Tämä alkukeitto on saanut inspiration Motti-ravintolan lanttucappuccinosta.
 Nauris oli tosi hauska sosekeiton pohjamaku.

Nauriskeitto kantarelleilla ja mustilla torvisienillä 
(
kuudelle
)

50 g voita


2 sipulia


4 valkosipulin kynttä


2 rkl ruokosokeria


300 g kuorittua porkkanaa


1 kg kuorittua lanttua


1 dl valkoviiniä


1 l kasvislientä

2 dl maitoa


1 dl kuohukermaa


2 laakerinlehteä

mustapippuria


1 tl kuivattua salviaa

suolaa
kantarelleja ja mustia torvisieniä

voita

suolaa

Kuori nauriit. Freesaa pilkotut kasvikset sulatetussa voissa kattilassa. Lisää mausteet.  Lisää valkoviini, sokeri ja kasvisliemi. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Poista laakerinlehdet. Soseuta huolellisesti sauvasekoittimella. Lisää kerma ja maito ja sekoita.

Paista sienet voissa. Koristele annokset sienillä.

Syyssienet à la Grecque 
(kirjasta Sienionni)


2 l syyssieniä (rouskuja ja haperoita)

merisuolaa

mustapippuria

yhden sitruunan mehu

1,5 dl hienonnettua 
persiljaa


marinadi

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl tomaattipyreetä

1 oksa tuoretta timjamia

1 laakerinlehti

10 korianterinsiemeniä

1,5 dl oliiviöljyä

1 hienonnettu sipuli


Putsaa sienet. Jätä pienet kokonaiseksi ja halkaise isommat. Laita kaikki sienet tilavaan kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle sitruunan mehu.

Kiehauta marinadin ainekset. Kaada marinadi sienten päälle ja ripottele pinnalle persilja. Anna jäähtyä.
Kun sienet ovat jäähtyneet, ne voidaan säilyttää jääkaapissa. Anna mielellään vetäytyä yön yli ennen syömistä. Säilyy jääkaapissa vähintään viikon.

Nauti hyvän leivän kanssa.



(Oikeasti me ryöppäsimme sienet varmuuden vuoksi etukäteen + laitoimme vuoan uuniin lämpenemään noin puoleksi tunniksi. Nautimme lämpimänä alkupalana leivän kanssa.)


Tattisalaatti Niçoise  
(hieman muokattu versio kirjasta Sienionni)


1 l hyviä tatteja

3 rkl oliiviöljyä

2 ohueksi viipaloitua valkosipulinkynttä

suolaa

mustapippuria

timjamia


vinaigrette

2 tl punaviinietikkaa

2 tl soijakastiketta

mustapippuria

suolaa

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua


salaatti

(150 g ilmakuivattua kinkkua)

puolikuivattuja tomaatteja

6 pehmeäksi keitettyä kananmunaa

200 g nopeasti keitettyjä haricot-papuja

vihreitä oliiveja

rucolaa


Putsaa ja leikkaa sienet pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla. Ruskista valkosipuli kullanruskeaksi. Kalasta sen jälkeen valkosipuli pois ja heitä pois.

Paista sieniä öljyssä keskilämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Mausta suolalla, timjamilla ja pippurilla. Nosta sienet pannulta reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.

Sekoita viinietikka, soijakastike, pippuri, suola, oliiviöljy ja sitruuna. Kääntele salaattiainesten sekaan.

Levitä tarjoiluastian pohjalle rucolaa ja nostele muut ainekset sen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti