5.9.2012

Toivon maailmanrauhaa ja sitä, että jokainen aamupala olisi tällainen

IMG_6519
IMG_6483
Kesä 2012 ei ehkä ollut hellekesä, eikä edes yhtä hurmoksellinen sillikesä kuin 2011. Brunssit ja picnicit eivät onneksi jäänet yhtään aiempien vuosien varjoon. Nyt on hyvä hetki muistella yhtä kesän kohokohdista, Flow-festivaalia edeltävää takapihabrunssia.

Hyvin harvoin on nimittäin tullut herättyä festivaaliperjantain jälkeisenä aamuna mielessä vain kaksi asiaa: suklaakakun viimeistely ja pizzojen koristelu. Hyvin harvoin ovat myöskään hiilihydraatit maistuneet yhtä jumalaisilta (manchego-leivän, croissanttien, kotona leivottujen sämpylöiden, pikkupizzojen, suklaakakun ja leivosten muodossa). Harvoin ovat skumppapullojen korkit poksahdelleet auki yhtä napakasti ja tiuhaan. Harvoin ovat khakinväriset chinot kierrelleet pöytää yhtä ahnaasti.

Kiitos kaikille ihanille avusta ja seurasta. Ja siitä kaikesta gloriasta.

Mascarpone-sienipizzat

Pizzapohja

7 dl vettä
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
14 dl jauhoja
1 dl oliiviöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri ja suola. Laita jauhot laakeaan astiaan ja sekoita niihin hiiva. Kaiva jauhojen keskelle kuoppa. Vaivaa taikinaa ja lisää aina vähän haaleaa vettä kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.

Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa vähintään tunti, mielellään 4 tuntia.

Kauli valmiista taikinasta pikkupizzoja, yhteensä 20. Paista 225-asteisen uunin alatasolla (levitä sitä ennen pizzojen päälle tomaattikastike). Yhdelle pellille mahtuu 4 pientä pizzaa. 

Tomaattikastike

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sokeria
2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa
1 tölkki kokonaisia tomaatteja
2 rkl balsamicoa
suolaa
mustapippuria
tuoretta oraganoa ja persiljaa

lisäksi esimerkiksi:
kantarellejä, suppilovahveroita
serrano-kinkkua

Pilko ja paista sipuli. Pilko pannulle myös valkosipuli. Lisää sokeri ja anna kypsyä pienellä lämmöllä. Lisää tomaattimurskat ja säilötyt tomaatit sekä mausteet. Keitä kastiketta pienellä lämmöllä kasaan 45 minuuttia. 

Oreganoöljy

Tuoretta oreganoa
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä

Sekoita hienonnettu valkosipulinkynsi ja oregano öljyn sekaan ja anna maustua muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään.

Mascarpone-vaahto

400 g mascarpone-juustoa
1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori

Sekoita sitruunamehu, raastettu kuori juuston sekaan.

Nostele kypsien pizzojen päälle täytteeksi esimerkiksi pannulla paistettuja kantarellejä ja suppilovahveroita tai serrano-kinkkua.Tarjoile pizzat mascarponevaahdon kanssa ja pirskota päälle oreganoöljyä. 

IMG_6492
IMG_6548
Suklaakakun nimi juontaa siitä, että leivoimme kaksi eri väristä kerrosta: toiseen lisäsimme kaakaojauhetta.  Oikeasti syötiin paljon isompia paloja kuin mitä lautasella näkyy, oli tosi onnistunut.

Tiikerisuklaakakku lakkatäytteellä

pohja:
6 kananmunaa rikottuna lasiin
saman verran jauhoja ja sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
marjamehua kostuttamiseen
2 dl sokeroituja lakkoja
3 rkl rommia laimennettuna vedellä
2 rkl lakka- tai vadelmahilloa

kuorrute:
220 g taloussuklaata
1,5 dl kuohukermaa
50 g voita
3 rkl tomusokeria
hyppysellinen suolaa

Riko munat lasiin ja mittaa saman verran sokeria ja jauhoja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi muna-sokerivaahdon sekaan. Kaada puolet taikinasta irtopohjavuoan pohjalle. Lisää kaakaojauhe jäljelle jääneeseen taikinaan ja kaada toisen irtopohjavuoan pohjalle.

Paista 170-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Anna jäähtyä ja kostuta pohjat marjamehulla. Anna kostua jääkaapissa seuraavaan päivään. Nosta kaakaopohja tarjoilulautaselle. Kostuta rommivedellä. Levitä päälle lakat. Nosta päälle toinen pohja  ja kostuta. Levitä päälle hilloa, jotta kuorrute ei imeydy pohjaan.

Pehmitä suklaata mikrossa. Lämmitä kerma kattilassa, älä kuitenkaan keitä. Lisää suklaa ja kerma. Anna suklaan sulaa ja lisää voi. Sihtaa sekaan tomusokeri. Levitä kuorrute kakun päälle. (Tämä kuorruta pysyy notkeana kolme tuntia.) Anna mehustua  muutama tunti jääkaapissa. 


Ihan muutama punaviinilasillinen ja pari mausteista pataruokaa – ja sitten se on täällä taas, kesä.

/A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti