2.9.2012

Puuroista parhaat




Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet puurojen ja sosekeittojen ja aikaa – syynä lähinnä ruokamyrkytys ja uudet hammasraudat. Viimeistään viime viikkojen aikana olen huomannut, että on olemassa puuroja ja puuroja

Puuroa löydät esimerkiksi Klaus K -hotellin aamiaispöydästä Helsingistä ja porvoolaisen Pariisin Villen luomuaamiaiselta. Molemmat hotellit tarjoilevat ihanaa ohrapuuroa, jossa on niin paljon täysmaitoa, että harva uskaltaisi kotona annostella samalla kädellä.

Uusi kiva aiheeseen liittyvä löytö oli Valion Hilja, homogenoimaton vanhanajan täysmaito. Punaista maitoakin rasvaisempi Hilja sopii hyvin nesteeksi ohrapuuroon ja puuron kanssa nautittavaksi.

Tässä on omat suosikkipuuroni. Hiutaleet ostan mieluiten Keski-Pohjanmaalta, kalajokisen Tyngän myllyn valmistamina.



Ruispuuro

2 dl ruispuurojauhoja
8 dl vettä
1 tl suolaa

lisäksi
maitoa
voita

Vatkaa kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen jauhot. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Sekoita välillä. Tarjoa maidon ja voin kanssa.

Arkiohrapuuro

1 rkl voita
2,5 dl ohrasuurimoita
6 dl vettä
8 dl–1,5 l maitoa
1 tl suolaa

lisäksi
maitoa
voita

Voitele uunivuoka. Laita suurimot ja vesi vuokaan ja vuoka uuniin.

Jos käytät esikypsennettyjä suurimoita, kypsennä 150 asteessa tunti. Jos on kiire, 30 minuuttia 200 asteessa riittää. Jos käytät kokonaisia, kypsentämättömiä suurimoita, kypsennä 150 asteessa vähintään 2 tuntia.

Lisää sen jälkeen maito. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka kauan kypsennät ja kuinka pehmeän lopputuloksen haluat. Mitä enemmän maitoa ja pidempi valmistusaika, sen parempi lopputulos. Maito kannattaa lisätä vasta tässä vaiheessa, jotta se ei juoksetu.

Jos käytät esikypsennettyjä suurimoita, jatka kypsentämistä 150 asteessa pari tuntia tai 200 asteessa vähintään 50 minuuttia.  Jos käytät kokonaisia suurimoita, hauduta 150 asteessa vähintään kolme tuntia, halutessasi vaikka 6 tuntia.


Klaus K:n puuro
(noin kuudelle)

2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1,5 l täysmaitoa
2 rkl voita
1 tl suolaa

Mittaa ainekset voideltuun keraamiseen vuokaan. Sekoita. Lisää voi ja suola. Kypsennä 125-asteisessa uunissa 4 tuntia tai kunnes nesteet ovat imeytyneet. Hämmennä välillä. Tarvittaessa peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa alumiinifoliolla. /A


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti