30.1.2010

Näistä muffinsseista tykkäis Runebergkin


Koska vietämme yhä muffinssikuuta, leivottiin tietty runebergin muffinsseja! Taikina oli sopivan pieni ja lopputulos rapsakka mutta mehevä, vaikken edes kostuttanut torttuja. (Rommilla kostuttaminen ei varmasti tekisi pahaa!)

Runebergin muffinssit

100 g margariinia
1 kananmuna
1 dl (fariini)sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl pipareja murusina
1/2 dl mantelilastuja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kaardemummaa

Vatkaa muna ja sokeri, lisää kuivat aineet ja rasva. Jaa vuokiin (muffinsseja tuli 9 kpl). Paista 200 asteessa.

Pinnalle sitruunamehusta, tomusokerista ja vedestä sekoitettua kuorrutetta ja vadelmahilloa.

Tortut nautitaan punaisen punajuuriteen kanssa villakoiramukista! /A

27.1.2010

Vastaisku!

Oli kai pakko vähän penkoa levyhyllyä (lähinnä ET:n levyjä) täälläkin. Yllättävän vähän oli ruoka-aiheisia (itse ainakin soittaisin ja laulaisin ruuasta, jos valita saisi).


Ainoaa ruokavinyyliä kuvitti maailman toiseksi paras sitrushedelmä: The Stone Roses - The Stone Roses.






Kivaa aamiaistunnelmaa (tai ei Róisínilla näytä kovin kivaa kyllä olevan. Onkohan sillä lautaskateus, kun toinen syö paahtista ja sillä on jotain rannareita?): Róisín Murphy - Overpowered.




Tästähän tulee ihan nälkä. Twisted Sister - Still Hungry.








Ja sokerina pohjalla thaimaalainen Calories blah blah. Ei nyt millään osattu päätellä, onko Blah blah albumin nimi (vai Calories?). Joka tapauksessa klassikko!
/A

26.1.2010

Ihanat ruoat levyn kansissa



Ajattelin yhdistää mun ja T:n intohimot (ruoka + musiikki) ja pohtia parhaita ruoka-aiheisia levyjen kansia.

Meidän levyhyllystä löytyivät ainakin nämä kaksi: Animal Collectiven Strawberry Jam ja The Booksin Thought for Food (mikä mainio nimi muuten!).

Joku muukin oli pohtinut samaa tematiikkaa. Löysin nimittäin netistä tämmöisen linkin, josta tuo ihan alimmainen levynkansi on poimittu: LP Cover Lover
Ruokalevyt, uusi keräilykohde?!
/E

20.1.2010

Höpöhöpö, tammikuu = muffinssikuu


Ja silikonien paikka on keittiössä.
/A

19.1.2010

Tammikuu = keittokuu


Hain eilen kirjastosta Hans Välimäen keittokirjan Lusikka soppaan!
Ihan söötti nimi joo, mutta mihin se viittaa? Kirjassa on kyllä soppaohjeitakin, mutta pääasiassa on LEIVÄT.

Sen sijaan keitoista oon kyllä Hansin kanssa aivan samaa mieltä:

"Keitot tai ronskimmin ilmaisten sopat ovat yleisesti ottaen helppoa ja halpaa ruokaa. Keittoa voi ja kannattaa tehdä kerralla isompi kattilallinen, sillä monet keitoista vain tekeytyvät ja paranevat uudelleen lämmittäessä. -- Tiedän, että monet nuoremmat ruoanlaittajat vieroksuvat keittoja niiden oletetun hitauden vuoksi, mutta asiaa voi tarkastella toisinpäin. Tavallaan keitot ovat hidasta pikaruokaa: pilkot ainekset (juurekset, yrtit, vihannekset) valmiiksi, upotat lihat veteen muhimaan ja lisäät kasvikset parin kolmen tunnin kuluttua. Varsinaiseen työhön ei varttia enempää mene."

Hyvin sanottu - tosin mun keittojen valmistamiseen ei kulu kolmea tuntia, eikä niissä ole lihaa.
/E

ps. Kaikille kotikokkaajille vinkiksi: kannattaa hakea kirjastosta keittokirjoja. Nytkin hain varaamiani kirjoja kokonaisen kasan.

14.1.2010

Pispalan vihreät herkut


P oli lauantaina taikonut ihanan illallisen, joka syötiin tunnelmallisessa Pispalassa. Hernekeitto maistui niin raikkaalta, että uskon, että siitä voisi tykätä myös vannoutunut hernarikriitikko. Vihreiden herkkujen lisäksi syötiin myös mm. punajuuririsottoa. Illan hitti oli kuitenkin paahdetut parsakaalit salaatissa! MMM. Kannattaa kokeilla. En oo koskaan syönyt parsakaalia yhtä maistuvassa muodossa!

Mintulla herätelty hernekeitto
(Ohje Maku-lehdestä)

1 sipuli kuutioituna
2 pussia (a 200g) herneitä
4 dl kasvislientä
muutama kourallinen tuoretta minttua
1 tl suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa (käytin kaurakermaa)
1 pieni pullollinen kuivaa siideriä

Kuullota sipuli öljyssä ja lisää joukkoon pakasteherneet ja kasvisliemi. Anna keiton porista 15 min ja lisää sitten minttu, suola, pippuri, kerma sekä siideri. Kuumenna kiehumispisteeseen ja soseuta.


Paahdettu parsakaalisalaatti
(Alkuperäinen ohje Yhteishyvästä)

300g tuoretta parsakaalia
kunnon loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
muutama paahtoleivän pala
kalamata-oliiveja
persiljaa

kastike:
1/2 dl oliiviöljyä
loraus punaviinietikkaa
fariinisokeria
suolaa
mustapippuria
ruukku rucolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa parsakaalin kukinnot ja sekoita niiden joukkoon kulhossa oliiviöljy ja mausteet. Kaada pellille ja paahda uunin keskitasolla 15 minuuttia. Leikkaa paahtoleipä kuutioiksi ja lisää parsakaaliseokseen. Jatka paahtamista vielä noin 10 minuuttia. Asettele rucola tarjoiluvadille ja kaada päälle seos sekä oliivit (halutessasi myös tuoretta persiljaa) sekä kastike. Nami.

(Alkuperäisessä ohjeessa joukkoon lisättiin fetaa, mutta maistui kyllä näin maidottomanakin. Parsakaali pääsi pääosaan!)

/A

7.1.2010

Tuoretta tofua, nam!


Eilen käytiin iltapäiväkahvilla meidän naapurikadulle avatussa kahvilassa, jonka nimi on Keidas. Kahvila itse oli vähän keskeneräisen oloinen, mutta mieltä ilahdutti, kun myyjä kysäisi, että "haluaisitteko ostaa kotiin tuoretta, meillä tänään valmistettua tofua". Hintakaan ei päätä huimannut: tofu maksoi euron per 100 grammaa. Ihanaa! Pitää heti testata jotakin hyvää tofuherkkua. /E

6.1.2010

Pubiruokaa kotona

Loppiaisen kunniaksi testasin Olivia-lehden curry-ohjeen. Oliviassa on muuten mun ja E:n suosikkiruokapalstat! Tämänkertainen ohje ei ollut mikään thai-curry (joita on meillä versioitu varsin tiuhaan sen jälkeen, kun sain V:ltä joululahjaksi thai-keittokirjan) vaan perinteikäs brittiläinen pubiruoka. Kaveriksi tein naan-leipiä.


Tiikerirapuja curryssa

1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 rkl rypsiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
3 vihreää chiliä
½ tl kuminan siemeniä
1 tl korianterin siemeniä
½ tl curryjauhetta
½ tl chilijauhetta
1 tl jauhettua kurkumaa
1 rkl tomaattipyreetä
500 g tomaatteja (tai tomaattimurskaa)
1 ½ tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl kookoskermaa
250 g tiikeriravun pyrstöjä
tuoretta korianteria

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Raasta inkivääri. Poista chileistä siemenet ja hienonna. Kuumenna öljy pannulla, lisää edellämainitut. Paista miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Älä anna sipuleiden ruskistua.

Lisää jauhetut kuminan ja korianterin siemenet, curry, chili, kurkuma, jeera ja tomaattipyree (mausteet kannattaa ennen paistamisen aloittamista mitata lautaselle, jolloin ne saa lisättyä yhtä aikaa). Paista 5 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit ja paista pari minuuttia. Mausta suolalla ja sokerilla.

Lisää kookoskerma. Anna hautua miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia. Sekoita välillä. Maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla ja sokerilla. Voit myös soseuttaa kastikkeen.

Lisää sulatetut ravunpyrstöt, anna kypsyä 5-8 minuuttia. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria.

***

Naan-leipä


2 dl lämmintä vettä
pussi kuivahiivaa
½ dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
½ dl maustamatonta jugurttia
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja + vähän leivontaan
voiteluun margariinia
jeeraa

Sekoita lämmin vesi, öljy, jugurtti, kananmuna ja suola ja sokeri. Sekoita erikseen jauhot, hiiva ja leivinjauhe. Lisää jauhot nesteen sekaan. Anna kohota noin tunti. Jaa taikina jauhotetulla alustalla kahdeksaan osaan, leivo 8 litteää leipää. Anna kohota liinan alla. Voitele ja ripottele päälle jeeraa. Paista 225 asteessa.

Lopusta jugurtista voi tehdä raikkaan kastikkeen ruualle. Syömättä jääneet leivät kannattaa pakastaa seuraavaa intiahenkistä ruokaa odottamaan.

***

Olivian curry-ohjeessa oli yksi outo kohta. Ruokaahan ei kuulu nauttia ranskalaisen Alsace-alueen hedelmäisen ja sopivan hapokkaan Gewurztraminer Hugel -valkoviinin vaan tietenkin hyvän oluen ja brittipopin (Razorlight) kanssa !

/A

5.1.2010

Munkkien ystävän muffinssit

Sain joululahjaksi silikonisen muffinivuoan, joten tästä eteenpäin meidän ruokavalio koostuu luultavasti pelkästään makeista ja suolaisista muffineista. Voisikohan siitä tehdä uuden menestysdieetin? Aamulla juustoisia kokojyvämuffineja, iltapäivällä esimerkiksi näitä keveitä munkkimaisia jenkkiversioita.



Cinnamon Sugar Muffins
(12 kpl)
Resepti kirjasta Amerikan herkut

3 dl vehnäjauhoja
1 1/4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/4 tl muskottipähkinää
1 1/4 dl maitoa
1 muna
75 g sulatettua voita
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle

1 1/4 dl sokeria (liikaa)
1 tl kanelia
75 g sulatettua voita

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja muskottipähkinä. Sekoita yhteen maito, muna, voisula ja vaniljasokeri. Lisää nestemäinen seos kuiviin ja sekoita hyvin. Täytä muffinivuoat kahdelta kolmannekseltaan. Paista 20-25 minuuttia.

Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Ota muffinit vuoista ja voitele ne runsaalla voisulalla. Kasta kaneli-sokeriseokseen.

Lopputulos oli todella tuhti, joten jätin osan kuorruttamatta. Kanelia oli ohjeen mukaan lähinnä nimessä, joten sen määrää kannattaa lisätä ja sokeria vähentää. Kätevä leivonnainen munkkien ystävälle, joka ei pidä uppopaistamisesta!

/A

3.1.2010

Ikiklassikko: Ysibaarin Pollo limonello


Tätä pastaa on tehty meillä Ysibaarin ohjeella ja eri versiona (esim. tofulla) lukuisia kertoja.

Pollo limonello

3 broilerin rintafileetä
50 g voita 
1 pieni sipuli
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl kanafondia/kasvisfondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia

spaghettia
parmesania

Ruskista broileri ja lisää cayennepippuri ja sipuli. Sekoita joukkoon fondi ja kerma. Laita spaghetti kiehumaan ja lisää keitinveteen suolaa.

Anna kastikkeen hautua hetki. Lisää sitten valkosipuli, fariinisokeri, kurkuma, sitruunanmehu, hunaja ja inkivääri. Kypsennä hiljaisella. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa, jos on tarve. Sekoita spaghetti kastikkeeseen ja tarjoile sitruunaviipaleiden ja parmesanin kanssa.

A&E

Joulun parhaat herkut

Jouluna kokeiltiin äitin kanssa tehdä muutamaa uutta herkkua. Punajuurivuoka ja kikhernepatee oli molemmat niin hyviä, että niitä saattaa näkyä joulupöydässä tulevaisuudessakin. Patee tosin näytti enemmän laatikolta, sillä se tehtiin isossa vuoassa ilman vesihaudetta. Aiemmin kokeiltiin tehdä myös vesihauteessa - molemmilla tavoilla lopputulos oli hyvä.

Kikhernepatee
(resepti lainattu joltain kasviskeittokirjailijalta, en kuollakseni muista, keneltä)

1,5 l keitettyjä kikherneitä
2 dl vettä
1 purjo
4 rkl öljyä
1-2 dl korppujauhoja (tai kauraleseitä)
2 rkl valkosipulimurskaa
1 dl tuoretta persiljaa
1 dl sitruunamehua
2 rkl jauhettua korianteria
n. 2 tl suolaa
4 rkl tomaattipyreetä
(-pala tuoretta chilä)

Jauha kikherneet tehosekoittimessa, lisää mehua saadaksesi tasaista massaa. Suikaloi purjo ja paista pannulla muutama minuutti. Sekoita kaikki massan raaka-aineet keskenään ja tarkista maku. Laita massa voideltuun pitkulaiseen (leipä)vuokaan. Paista vesihauteessa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kumoa ja tarjoile lämpimänä tai kylmänä.
Punajuurivuoan resepti Me-lehdestä.

/A&E