25.9.2010

Olipa kerran omena



Tein ensimmäistä kertaa elämässäni itse marmeladia! Käyttäjäkommentit: "Tosi hyvää, parempaa kuin kaupasta" ja "sopivan hapanta". JEE, MIKÄ MENESTYS! Ohje oli mahdollisimman simppeli, mulla kun ei ole mitään höyrykattilaa (tein puolet tästä määrästä).

Omenamarmeladi

2 kg happamia omenoita
1 dl vettä
1,2 kg (14 dl) sokeria
2 sitruunan mehu

Pese ja kuori omenat, poista siemenkodat. Laita tavallisen teräskattilan pohjalle tilkka vettä ja keitä omenat pehmeiksi. Soseuta omenat sauvasekoittimella.

Sekoita kattilassa omenasose, sokeri, vesi ja sitruunamehu. Keitä hiljalleen kansi avonaisena 45 min. välillä sekoittaen. Tölkitä marmeladi pestyihin ja kuumennettuihin tölkkeihin, ja sulje ilmatiiviisti. Jos täytät tölkit teräspöydällä, levitä niiden alle kerros sanomalehteä.

Tää on kunnon omenapiirakka-aikaa, kun joka puolella vilahtelee ohjeita. Tämän repäisin jostain lehdestä, mutta en valitettavasti enää muista, mistä. Piirakka oli kivaa vaihtelua, kun siinä oli piimää happamuutta tuomassa. Ja sisältä se oli kivan mehevä, kun taikinan seassa oli omenapaloja.

Omenapiirakka

1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa
4 dl vehnäjauhoja
2,5 dl piimää
1,25 dl sulaa voita
2-3 omenaa


Kuori ja pilko omenat sormenpään kokoisiksi. Sekoita kuivat aineet, lisää sula voi ja piimä. LIsää lopuksi omenakuutiot. Kaada taikina voideltuun korkealaitaiseen vuokaan. Koristele pinta muutamalla omenalohkolla. Kypsennä uunissa 175-asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

E

1 kommentti:

  1. Korjauksena, että kommentti oli muistaakseni: "Sopivan kirpsakkaa!"

    VastaaPoista