27.9.2010

Jamien kikhernekeitto


Niin paljon kuin olen katsonut Jamie Oliverin ohjelmia ja lueskellut miehen kirjoja ja lehtiä, en ole jostain syystä ikinä kokeillut ohjeita. Ehkä Jamielta on tullut opittua ennemmin ruuanlaiton filosofiaa: käytä tuoreita yrttejä ja oikeaa voita, nauti kokkaamisesta, syö ystävien kanssa ja tärkein: älä KOSKAAN syö kananuggetteja.

Viikonloppuna testasin Jamien kikherne-kevätsipulikeittoa. Tämä voisi sopia myös hernekeittoa vihaavalle siskolle: hernarimainen ruoka, jonka maku on kuitenkin asteen verran miellyttävämpi. Itse soseutin lopulta koko keiton ja tein siitä ohuempaa.

 Jamie Oliverin kikhernekeitto

340 g yön yli liotettuja kikherneitä (tai 2 tölkkiä säilöttyjä)
1 keskikokoinen peruna kuorittuna
5 keskikokoista purjoa (Suomessa purjot ovat usein pienen männyn kokoisia, joten todennäköisesti 2 riittää)
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
850 ml kasvis- tai kanalientä
parmesania raastettuna
oliiviöljyä

Keitä huuhdellut kikherneet. Keittoaika riippuu herneiden iästä ja koosta. Itse keitin 1,5 h. Lisää lopuksi joukkoon myös peruna. Vivi-Ann Sjögren on opettanut, että kikhernekattilaan tulee lisätä vain lämmintä vettä, sillä kiehuminen ei saa välillä keskeytyä.

Kuumenna kasari, lisää oliiviöljy ja voi. Halkaise, huuhtele ja pilko purjot. Freesaa ne ja valkosipulit kasarissa. Lisää suolaa. Kaada joukkoon valutetut kikherneet ja peruna. Lisää 2/3 kasvisliemestä, anna hautua 15 minuuttia.

Soseuta keitosta haluamasi määrä (esimerkiksi puolet) ja lisää takaisin kasariin. Lisää kasvislientä, kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla, pippurilla ja parmesanilla. Lorauta päälle oliiviöljyä.

A

2 kommenttia:

  1. Opin "älä koskaan syö kananuggetteja" -ohjeen jo ennen Jamieta ihan omatoimisesti, kun sain kerran oksupoksutaudin heti sen jälkeen, kun olin syönyt niitä (siis joskus yläasteikäisenä kai). Sen jälkeen en niitä koskaan ole suuhuni pistänyt.

    Mutta hernekeitosta piti sanoa, että puhuttiin viimeks viikonloppuna hernekeitosta. Haluaisin kokeilla tehdä jotain gourmet-hernaria, että pääsisin siitä kammosta ohitse.

    VastaaPoista
  2. Hihii, minäkin saisin varmaan oksukohtauksen, jos pitäisi syödä jauhettua kanaa sen jälkeen, kun Jamie näytti, mistä Britti-koulujen kanakierteet on tehty. *kylmät väreet*

    Tää vois oikeesti olla sulle hyvä hernari! Ja vois vaikka maustaa sitruunalla vähän hummusmaisemmaksi :) /A

    VastaaPoista