28.9.2010

Voi taateli soikoon - eli taatelileipää ja puhtaat ikkunat


Viikko sitten kävi niin ikävästi, että joku inha lokki kakki meidän keittiön ikkunaan niin uskomattoman kokoisen sotkun, että mietittiin jo, voisiko se olla ihmisen tekemä (ei, me asutaan ylimmässä kerroksessa). Hetkellisesti sotkuinen ikkuna meinasi jo lannistaa kaiken keittiöpuuhastelun.

Viikonloppuna oli onneksi hieno keli, ja sain ikkunat pestyä. Olenkin nyt tosi kiitollinen sille lokille, joka vinkkasi, että ikkunat kuuluu pestä kerran vuodessa. Leivoin sen kunniaksi tätä taatelileipää.

Makea taatelileipä

2,5 dl maitoa
100 g sokeria tai vähemmän
60 g voita
175 g kivettömiä taateleita pilkottuna
vajaa 2 dl vehnäjauhoja
vajaa 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1 muna vatkattuna
60 g pähkinärouhetta

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vuoraa 22 x 11 x 7 cm:n kokoinen leipävuoka leivinpaperilla. Kuumenna maito ja sulata siinä voi ja sokeri. Lisää pilkotut taatelit ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja suola kulhoon. Tee jauhojen keskelle syvennys ja kaada siihen tasaisena nauhana maitoseos, vatkatut munat ja pähkinät. Sekoita hitaasti, kunnes ainekset ovat sekaisin. Kaada taikina vuokaan. Paista leipää uunissa, kunnes sen keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa. Siihen kuluu noin 35-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä vuoassaan ennen leikkaamista.

Leipä oli tosi makeaa (niin makeaa, etten voi suosittele Emmiä kokeilemaan), joten se toimii parhaiten jonkin suolaisen seuralaisena. Me puputettiin suosituksen mukaan Aura Gold -juuston kanssa. Ohje on Pastanjauhantaa-blogista, alunperin Sikke Sumarin Namaste-keittokirjasta.

A

2 kommenttia:

  1. MiX mulle ei eilen tarjottu tätä? nimim. närkästynyt -83

    VastaaPoista
  2. Six että se oli ihan liian makeaa sun makuun! Nimim. söin sen yxin

    VastaaPoista