28.9.2012

Onkohan punajuuri myös Sofi Oksasen lempijuures?

Katsoin tänään ekan jakson Junior MasterChefiä, ja tuli sellainen olo, että huh, en tiedä ruoanlaitosta tai leipomisesta mitään.

Pitkään mietittyäni keksin yhden oivalluksen, jonka olen itse tehnyt leipomiseen liittyen. Se on: suolaiset elementit makeissa leivonnaisissa. Jokainen kakku, keksi tai leivos kaipaa jotain suolaista. Kuten suolaa. Tämän tietää minun myös se tyyppi, joka keksi Snickersin. Ja kaikki amerikkalaiset.

Suolapähkinöiden lisäksi myös suolaisista ruoista tutut maut voi toimia ihan uskomattoman hyvin leivonnaisissa. Porkkanakakku, jossa porkkana on korvattu kesäkurpitsalla. Kuppikakut punajuuriraasteella. Tuorejuusto missä vain. Voisikohan wasabia käyttää johonkin makeaan?

Tämäkin resepti on sovellettu Leivonnaisia herkkusuille -kirjasta. Kurpitsa on vain korvattu punajuurella, ja joukkoon on lisätty suklaata.

Punajuuri-suklaakuppikakut

200 g punajuuria
2 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl soijamaitoa
2 kananmunaa

150 g taloussuklaata

tomusokeria
punajuurten keitinvettä

Keitä punajuuret kuorineen. Kuori ja soseuta tai leikkaa mahdollisimman pieneksi silpuksi. Kuumenna uuni 170-asteiseksi. Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe (ruokalusikallinen ei ole kirjoitusvirhe), suola ja voi kulhoon ja vatkaa murumaiseksi. Kaada mukaan maito vähän kerrallaan. Lisää munat ja vatkaa. Sekoita punajuurisose sekaan.

Lusikoi taikina vuokiin. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Sekoita muutama lusikallinen punajuurten keitinvettä tomusokeriin. Koristele.


Ai niin, tein toisenkin oivalluksen! Punajuurten keitinvedellä voi värjätä myös kukkamaljakon veden. Lopputulosta kuvailtiin sofioksasenpunaiseksi.  

A


23.9.2012

Puhdistus, tuhiseva koira ja yksi yöllinen salviarisotto.


Lauantai, kello varttia vaille kymmenen illalla. Istun olohuoneen matolla, edessä kasa vanhoja ruokalehtiä. Selailen reseptejä ja mietin, mitä kaikkea tekisin metsästä löytyneistä lampaankäävistä, suppilovahveroista, karvarouskuista, mustatorvisienistä ja yhdestä (hmmm) kantarellista. Niin paljon mahdollisuuksia. Metsäretkestä väsähtänyt koira pötköttää kerällä sohvalla ja tuhisee.

Sienten poiminen on maailman kivintä, puhdistaminen tylsää. Ainakin jos sieniä on paljon.


Lampaankääpä-salviarisotto

2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
voita
lampaankääpiä (+orakkaita & vähän suppilovahveroita)
risottoriisiä
valkoviiniä
kasvislientä (lisätään hiljalleen)

Lopuksi:
loraus kermaa
parmesania
tuoretta salviaa
suolaa, mustapippuria

E

22.9.2012

Marttahommia - liekö syynä ikä vai mikä


Synttäriyönäni - vieläpä lauantain ja sunnuntain välisenä sellaisena - en lähtenyt baariin vaan tein jotain hyvin kypsää: laitoin hieman puolen yön jälkeen ohrapuuron uuniin, uunin 120 asteeseen ja silmät kiinni.

Aamulla asunto tuoksui kotoisalta, ja puuro oli hyvin kypsää sekin.

Tässä aikataulu loistavalle mummoviikonlopulle: 

Perjantaina keitä ohrasuurimoita tunti vedessä (2 dl kahdelle hengelle). Laita suurimot maidon (1 l) kanssa uuniin ennen nukkumaanmenoa.

Lauantaina herää ja syö puuroa. Säästä loput.

Sunnuntaina paista puuroa pannulla aamiaiseksi (vitsi se on hyvää!). Illalla paista puuron jämistä rieskaa. 

Ohrapuurorieska

Kypsää ohrapuuroa
3/4 puuron määrästä vehnäjauhoja
1/2 puuron määrästä vettä
suolaa

Lisää puuron sekaan jauhot, vesi ja suolaa. Taputtele jauhoisin tai vedellä kostutetuin sormin ohuita leipiä. Ripottele päälle suolaa. Paista 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Jos teet pienen taikinan, josta rieskoja tulee vain yksi, voit paistaa sen molemmin puolin pannulla.

A

21.9.2012

Sielunmaisema

Kurkistus tämän blogin pitäjien sieluun: haluaisimme asua tuulen pieksemässä brittiläisessä rannikkokaupungissa ja pukeutua valkoisiin paitapuseroihin ja mustiin hameisiin.




















Ikävä fakta on, että sillon olisi kyllä koko ajan hirvee nälkä.

18.9.2012

Ihan sienissä


Vielä viime syksynä toinen tämän blogin pitäjistä oli sitä mieltä, että sienet ovat ihan mainio juttu, kunhan niitä ei tarvitse kerätä itse. Maksoin valittamatta kovaa kilohintaa kantarelleista, kunhan ei tarvinut koskea kumppareihin, hätyytellä hirvikärpäsiä tai rapsutella puhtaaksi tatteja.

Kului tasan vuosi, ja jotain tapahtui: Ollaan ihan vahingossa oltu sienestämässä kolmena viikonloppuna peräkkäin. Jos olisi vuosi sitten saanut syntymäpäivälahjaksi sienestysrepun, olisin purskahtanut itkuun. Tänä vuonna riemastuin.

Oppaat ovat olleet joka kerta ihan mainiot, mikä on helpottanut operaatioita valtavasti.


Eka saalis oli litrakaupalla kantarelleja Inkoosta, toinen pari litraa kantarelleja, suppilovahveroita ja mustia tovisieniä Pornaisista ja kolmas kaksi korillista suppiksia, haperoita ja rouskuja Nuuksiosta. Aikamoista. Joka kerta metsässä on kulunut alle tunti.

Nuuksion saalis oli niin mahtava, että niiden putsaaminen & ruoaksi valmistaminen vei viisi tuntia. Lopulta yhden reissun sienistä syntyi alkupalat, viime postauksessa mainittu suppilovahveropiirakka sekä tattisalaatti.



Tämä alkukeitto on saanut inspiration Motti-ravintolan lanttucappuccinosta.
 Nauris oli tosi hauska sosekeiton pohjamaku.

Nauriskeitto kantarelleilla ja mustilla torvisienillä 
(
kuudelle
)

50 g voita


2 sipulia


4 valkosipulin kynttä


2 rkl ruokosokeria


300 g kuorittua porkkanaa


1 kg kuorittua lanttua


1 dl valkoviiniä


1 l kasvislientä

2 dl maitoa


1 dl kuohukermaa


2 laakerinlehteä

mustapippuria


1 tl kuivattua salviaa

suolaa
kantarelleja ja mustia torvisieniä

voita

suolaa

Kuori nauriit. Freesaa pilkotut kasvikset sulatetussa voissa kattilassa. Lisää mausteet.  Lisää valkoviini, sokeri ja kasvisliemi. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Poista laakerinlehdet. Soseuta huolellisesti sauvasekoittimella. Lisää kerma ja maito ja sekoita.

Paista sienet voissa. Koristele annokset sienillä.

Syyssienet à la Grecque 
(kirjasta Sienionni)


2 l syyssieniä (rouskuja ja haperoita)

merisuolaa

mustapippuria

yhden sitruunan mehu

1,5 dl hienonnettua 
persiljaa


marinadi

2,5 dl kuivaa valkoviiniä

2 tl tomaattipyreetä

1 oksa tuoretta timjamia

1 laakerinlehti

10 korianterinsiemeniä

1,5 dl oliiviöljyä

1 hienonnettu sipuli


Putsaa sienet. Jätä pienet kokonaiseksi ja halkaise isommat. Laita kaikki sienet tilavaan kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada päälle sitruunan mehu.

Kiehauta marinadin ainekset. Kaada marinadi sienten päälle ja ripottele pinnalle persilja. Anna jäähtyä.
Kun sienet ovat jäähtyneet, ne voidaan säilyttää jääkaapissa. Anna mielellään vetäytyä yön yli ennen syömistä. Säilyy jääkaapissa vähintään viikon.

Nauti hyvän leivän kanssa.



(Oikeasti me ryöppäsimme sienet varmuuden vuoksi etukäteen + laitoimme vuoan uuniin lämpenemään noin puoleksi tunniksi. Nautimme lämpimänä alkupalana leivän kanssa.)


Tattisalaatti Niçoise  
(hieman muokattu versio kirjasta Sienionni)


1 l hyviä tatteja

3 rkl oliiviöljyä

2 ohueksi viipaloitua valkosipulinkynttä

suolaa

mustapippuria

timjamia


vinaigrette

2 tl punaviinietikkaa

2 tl soijakastiketta

mustapippuria

suolaa

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua


salaatti

(150 g ilmakuivattua kinkkua)

puolikuivattuja tomaatteja

6 pehmeäksi keitettyä kananmunaa

200 g nopeasti keitettyjä haricot-papuja

vihreitä oliiveja

rucolaa


Putsaa ja leikkaa sienet pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy pannulla. Ruskista valkosipuli kullanruskeaksi. Kalasta sen jälkeen valkosipuli pois ja heitä pois.

Paista sieniä öljyssä keskilämmöllä, kunnes ne saavat väriä. Mausta suolalla, timjamilla ja pippurilla. Nosta sienet pannulta reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.

Sekoita viinietikka, soijakastike, pippuri, suola, oliiviöljy ja sitruuna. Kääntele salaattiainesten sekaan.

Levitä tarjoiluastian pohjalle rucolaa ja nostele muut ainekset sen päälle.

17.9.2012

Jumalainen suppilovahveropiirakka


Ihan muutama hetki sitten mainostettiin täällä sitä, miten oli aika käyttää pakastimen loput mansikat, sillä mansikoidenpakastussesonki oli juuri alkamassa. Silmänräpäys, ja sesonki vaihtui seuraavaan: nyt on korkea aika käyttää viime syksynä kuivatetut sienet, jotta lasipurnukat saa käyttöön uuden sadon suppilovahveroita varten. 

Suosittelen kokeilemaan ainakin tätä piirakkaa (tehtiin tosin tuoreista, viikko sitten saalistetuista suppiksista). Ohessa annostelua helpottamaan Kotivinkin taulukko, josta käy ilmi, millainen määrä kuivattuja sieniä vastaa tuoreita.



Jumalainen Suppilovahveropiirakka 
(lasagnevuokaan tehtynä)


Huom. otsikko lainaus ruokailijan suusta.

250 g maitorahkaa

250 g margariinia

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta
2 l suppilovahveroita

2 sipulia

400 g kermaviiliä

200 g Philadelphia-juustoa

3 kananmunaa

1 rkl soijaa

1 tl suolaa

mustapippuria

1 dl tuoretta persiljaa

muutama oksa tuoretta timjamia


Nypi rasvat, jauhot ja leivinjauhe. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi.

Pilko sipulit ja sienet. Paista pannulla voissa. Lisää soija ja suola. Sekoita jäähtyneen täytteen sekaan kermaviili, juusto, munat, mustapippuri ja yrtit.
Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.


11.9.2012

Roskakalaruokaa

Kiusallinen pikkunälkä yllätti sunnuntaina kesken Design market -kierroksen. Onneksi löydettiin ihana pelastaja: savusärki-wrap! Roskakala toimi tahnassa todella hyvin, ja annoksen kylkeen oli liimattu tomaattimehu.

Ainoa miinus siitä, että vasta jälkikäteen ymmärrettiin, että annokseen olisi kuulunut myös JUURESLASTUT!! Miksei kukaan sanonut??

Kiitos silti, oli hvyää!

A

5.9.2012

Toivon maailmanrauhaa ja sitä, että jokainen aamupala olisi tällainen

IMG_6519
IMG_6483
Kesä 2012 ei ehkä ollut hellekesä, eikä edes yhtä hurmoksellinen sillikesä kuin 2011. Brunssit ja picnicit eivät onneksi jäänet yhtään aiempien vuosien varjoon. Nyt on hyvä hetki muistella yhtä kesän kohokohdista, Flow-festivaalia edeltävää takapihabrunssia.

Hyvin harvoin on nimittäin tullut herättyä festivaaliperjantain jälkeisenä aamuna mielessä vain kaksi asiaa: suklaakakun viimeistely ja pizzojen koristelu. Hyvin harvoin ovat myöskään hiilihydraatit maistuneet yhtä jumalaisilta (manchego-leivän, croissanttien, kotona leivottujen sämpylöiden, pikkupizzojen, suklaakakun ja leivosten muodossa). Harvoin ovat skumppapullojen korkit poksahdelleet auki yhtä napakasti ja tiuhaan. Harvoin ovat khakinväriset chinot kierrelleet pöytää yhtä ahnaasti.

Kiitos kaikille ihanille avusta ja seurasta. Ja siitä kaikesta gloriasta.

Mascarpone-sienipizzat

Pizzapohja

7 dl vettä
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
14 dl jauhoja
1 dl oliiviöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen sokeri ja suola. Laita jauhot laakeaan astiaan ja sekoita niihin hiiva. Kaiva jauhojen keskelle kuoppa. Vaivaa taikinaa ja lisää aina vähän haaleaa vettä kunnes taikina on tasaista ja pehmeää. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä hetki.

Anna taikinan kohota lämpimässä vedottomassa paikassa vähintään tunti, mielellään 4 tuntia.

Kauli valmiista taikinasta pikkupizzoja, yhteensä 20. Paista 225-asteisen uunin alatasolla (levitä sitä ennen pizzojen päälle tomaattikastike). Yhdelle pellille mahtuu 4 pientä pizzaa. 

Tomaattikastike

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl sokeria
2 tölkkiä hyvää tomaattimurskaa
1 tölkki kokonaisia tomaatteja
2 rkl balsamicoa
suolaa
mustapippuria
tuoretta oraganoa ja persiljaa

lisäksi esimerkiksi:
kantarellejä, suppilovahveroita
serrano-kinkkua

Pilko ja paista sipuli. Pilko pannulle myös valkosipuli. Lisää sokeri ja anna kypsyä pienellä lämmöllä. Lisää tomaattimurskat ja säilötyt tomaatit sekä mausteet. Keitä kastiketta pienellä lämmöllä kasaan 45 minuuttia. 

Oreganoöljy

Tuoretta oreganoa
1 valkosipulinkynsi
1 dl oliiviöljyä

Sekoita hienonnettu valkosipulinkynsi ja oregano öljyn sekaan ja anna maustua muutama tunti, mielellään seuraavaan päivään.

Mascarpone-vaahto

400 g mascarpone-juustoa
1 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori

Sekoita sitruunamehu, raastettu kuori juuston sekaan.

Nostele kypsien pizzojen päälle täytteeksi esimerkiksi pannulla paistettuja kantarellejä ja suppilovahveroita tai serrano-kinkkua.Tarjoile pizzat mascarponevaahdon kanssa ja pirskota päälle oreganoöljyä. 

IMG_6492
IMG_6548
Suklaakakun nimi juontaa siitä, että leivoimme kaksi eri väristä kerrosta: toiseen lisäsimme kaakaojauhetta.  Oikeasti syötiin paljon isompia paloja kuin mitä lautasella näkyy, oli tosi onnistunut.

Tiikerisuklaakakku lakkatäytteellä

pohja:
6 kananmunaa rikottuna lasiin
saman verran jauhoja ja sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
marjamehua kostuttamiseen
2 dl sokeroituja lakkoja
3 rkl rommia laimennettuna vedellä
2 rkl lakka- tai vadelmahilloa

kuorrute:
220 g taloussuklaata
1,5 dl kuohukermaa
50 g voita
3 rkl tomusokeria
hyppysellinen suolaa

Riko munat lasiin ja mittaa saman verran sokeria ja jauhoja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi muna-sokerivaahdon sekaan. Kaada puolet taikinasta irtopohjavuoan pohjalle. Lisää kaakaojauhe jäljelle jääneeseen taikinaan ja kaada toisen irtopohjavuoan pohjalle.

Paista 170-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Anna jäähtyä ja kostuta pohjat marjamehulla. Anna kostua jääkaapissa seuraavaan päivään. Nosta kaakaopohja tarjoilulautaselle. Kostuta rommivedellä. Levitä päälle lakat. Nosta päälle toinen pohja  ja kostuta. Levitä päälle hilloa, jotta kuorrute ei imeydy pohjaan.

Pehmitä suklaata mikrossa. Lämmitä kerma kattilassa, älä kuitenkaan keitä. Lisää suklaa ja kerma. Anna suklaan sulaa ja lisää voi. Sihtaa sekaan tomusokeri. Levitä kuorrute kakun päälle. (Tämä kuorruta pysyy notkeana kolme tuntia.) Anna mehustua  muutama tunti jääkaapissa. 


Ihan muutama punaviinilasillinen ja pari mausteista pataruokaa – ja sitten se on täällä taas, kesä.

/A

4.9.2012

Sinne päin






Pääsin viime viikolla syömään hehkutettuun porvoolaiseen Sinne-bistroon. Pika-analyysi: Ruoka oli todella herkullista, erityisesti ihastuin Ruska-alkuruokaan (herkkutattia, punajuurta ja omenaa). Betoni-puu-sisustus  oli karuudessaan kaunis, ja ravintola sopi hyvin modernin Taidetehtaan ympäristöön. Sinnen lista kunnioittaa sesonkia, lähialueiden tuottajia ja kotimaista ruokakulttuuria.

Harmitti, että palvelu oli hieman ylimalkaista ja hidasta. Koska laseja ei täytetty eivätkä pääruat tulleet ajallaan, istuimme pöydässä vielä, kun vieressä laskettiin kassaa. Ensimmäisen kuvan koivumojito oli tiskivesimäinen ja hyvin kaukana mojitosta.

Ei siis viiden tähden visiitti, mutta lupaava yritys. Joka tapauksessa Sinne oli varsin viihtyisä ja tasokas paikka, joka riittää syyksi käydä Porvoossa. /A

3.9.2012

Viikon keitto ja perintöprinsessat


Tässä vielä koottuna viikon kivoimmat keitot, joista mieleen jäi erityisesti lipstikanmakuinen kukkakaalikeitto.

Lipstikka-kukkakaalikeitto

1 iso kukkakaali
1 rkl voita
1/2 purjo
3/4 ruukullista lipstikkaa
mustapippuria
suolaa
100 g Philadelphia-juustoa

Leikkaa kukkakaalin kukinnot palasiksi. Leikkaa purjo pieniksi suikaleiksi ja paista paksupohjaisen kattilan pohjalla voissa. Lisää vettä ja kukkakaalit (niin että kukkakaalit peittyvät juuri ja juuri). Kun kukkakaalit ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon silputtu lipstikka, mustapippuria ja suolaa. Kun kukkakaalit ovat jo vähän hajonneet, kääntele joukkoon Philadelphia-juusto. Voit halutessasi soseuttaa keiton.




Bataatti-kookoskeitto

2 rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
3 tl mausteita (itse käytin georgialaista yrttisuolaa, voi korvata esim. suolalla, currylla ja korianterilla)
2 valkosipulinkynttä
1 bataatti
3 porkkanaa
1/2 pienehkö ruukku lehtipersiljaa
1 pienehkö ruukku korianteria
1 tlk kookosmaitoa tai pieni tetra kookoskermaa

Kuullota paksupohjaisen kattilan pohjalla sipulit. Lisää silputut valkosipulit ja mausteet. Lisää vettä ja sen kiehuttua pilkotut porkkanat ja bataatti. Laita vain sen verran vettä, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri, jotta lientä ei tarvitse kaataa pois. Lisää paljon lehtipersiljaa ja korianteria. Soseuta sauvasekoittimella, kannattaa jättää sattumia. Lisää kookosmaito, tarkista maku ja kiehauta.








Kirsikkatomaatti-vuohenjuustokeitto


2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tlk kirsikkatomaattimurskaa
rasiallinen tuoreita kirsikkatomaatteja
suolaa
mustapippuria
2 rkl balsamicoa
3 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää
tuoretta minttua ja basilikaa
6 rkl pehmeää vuohenjuustoa


Pilko sipuli ja kuullota kattilassa öljyssä. Lisää silputut valkosipulit ja kuutioidut tomaatit. Lisää tomaattimurska ja noin puoli litraa vettä. Lisää balsamico, mustapippuri ja suolaa. Anna kiehua hetki. Leikkaa leivästä reunat pois ja revi pieniksi paloiksi keittoon. Anna kiehua rauhallisesti 20 minuuttia. Jos haluat koostumuksesta pehmeämpää, soseuta kevyesti sauvasekoittimella, mutta jätä joukkoon sattumia.  Lisää yrtit ja vuohenjuusto.

/A

2.9.2012

Puuroista parhaat




Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet puurojen ja sosekeittojen ja aikaa – syynä lähinnä ruokamyrkytys ja uudet hammasraudat. Viimeistään viime viikkojen aikana olen huomannut, että on olemassa puuroja ja puuroja

Puuroa löydät esimerkiksi Klaus K -hotellin aamiaispöydästä Helsingistä ja porvoolaisen Pariisin Villen luomuaamiaiselta. Molemmat hotellit tarjoilevat ihanaa ohrapuuroa, jossa on niin paljon täysmaitoa, että harva uskaltaisi kotona annostella samalla kädellä.

Uusi kiva aiheeseen liittyvä löytö oli Valion Hilja, homogenoimaton vanhanajan täysmaito. Punaista maitoakin rasvaisempi Hilja sopii hyvin nesteeksi ohrapuuroon ja puuron kanssa nautittavaksi.

Tässä on omat suosikkipuuroni. Hiutaleet ostan mieluiten Keski-Pohjanmaalta, kalajokisen Tyngän myllyn valmistamina.



Ruispuuro

2 dl ruispuurojauhoja
8 dl vettä
1 tl suolaa

lisäksi
maitoa
voita

Vatkaa kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen jauhot. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Sekoita välillä. Tarjoa maidon ja voin kanssa.

Arkiohrapuuro

1 rkl voita
2,5 dl ohrasuurimoita
6 dl vettä
8 dl–1,5 l maitoa
1 tl suolaa

lisäksi
maitoa
voita

Voitele uunivuoka. Laita suurimot ja vesi vuokaan ja vuoka uuniin.

Jos käytät esikypsennettyjä suurimoita, kypsennä 150 asteessa tunti. Jos on kiire, 30 minuuttia 200 asteessa riittää. Jos käytät kokonaisia, kypsentämättömiä suurimoita, kypsennä 150 asteessa vähintään 2 tuntia.

Lisää sen jälkeen maito. Maidon määrä riippuu siitä, kuinka kauan kypsennät ja kuinka pehmeän lopputuloksen haluat. Mitä enemmän maitoa ja pidempi valmistusaika, sen parempi lopputulos. Maito kannattaa lisätä vasta tässä vaiheessa, jotta se ei juoksetu.

Jos käytät esikypsennettyjä suurimoita, jatka kypsentämistä 150 asteessa pari tuntia tai 200 asteessa vähintään 50 minuuttia.  Jos käytät kokonaisia suurimoita, hauduta 150 asteessa vähintään kolme tuntia, halutessasi vaikka 6 tuntia.


Klaus K:n puuro
(noin kuudelle)

2 dl kokonaisia ohrasuurimoita
1,5 l täysmaitoa
2 rkl voita
1 tl suolaa

Mittaa ainekset voideltuun keraamiseen vuokaan. Sekoita. Lisää voi ja suola. Kypsennä 125-asteisessa uunissa 4 tuntia tai kunnes nesteet ovat imeytyneet. Hämmennä välillä. Tarvittaessa peitä vuoka paistamisen loppuvaiheessa alumiinifoliolla. /A